Σημάδια αυξανόμενης ανησυχίας για τη μελλοντική πορεία της αγοράς κατοικίας καταγράφονται στις προσδοκίες των ελληνικών νοικοκυριών, παρά τη συγκρατημένα θετική εικόνα που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια.
Η πλειονότητα των νοικοκυριών εκτιμά ότι οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς, ενώ θεωρεί ότι οι πωλητές εξακολουθούν να διατηρούν το πλεονέκτημα έναντι των αγοραστών.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, το τρίτο τρίμηνο του 2026 καταγράφεται μια αξιοσημείωτη μεταστροφή των προσδοκιών από θετικές σε ήπια αρνητικές.
Η εξέλιξη αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί και στις επόμενες μετρήσεις, ενδέχεται να αποτελέσει μια πρώτη προειδοποιητική ένδειξη για τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, των πληθωριστικών πιέσεων και του κόστους χρήματος στην αγορά ακινήτων και ευρύτερα στην οικονομία.
Τα ευρήματα περιλαμβάνονται στην ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς με τίτλο «Δείκτης Στεγαστικού Κλίματος – Προσδοκίες και Αντιλήψεις των Ελληνικών Νοικοκυριών για την Αγορά Ακινήτων», που δημοσιεύεται τον Νοέμβριο του 2026. Η ανάλυση βασίζεται σε τριμηνιαία έρευνα που πραγματοποιείται από το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αποτυπώνοντας τις εκτιμήσεις των νοικοκυριών για τις τιμές κατοικιών, τα επιτόκια, την οικονομική τους κατάσταση και τις προοπτικές της αγοράς.
Συμπεράσματα
Η μεγάλη εικόνα που σχηματίζεται αναφορικά με τις αντιλήψεις των νοικοκυριών σχετικά με την πορεία της αγοράς ακινήτων, είναι αυτή μιας συγκρατημένα θετικής πορείας καθόλη την περίοδο που διεξάγεται η έρευνα μας- με έντονη όμως την ενίσχυση της ανησυχίας για το μέλλον.
Ξεκινώντας από τα γενικά ευρήματα, τα νοικοκυριά αναγνωρίζουν ότι σε ολόκληρη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, το συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά ακινήτων βρίσκεται στην πλευρά των πωλητών με τους αγοραστές να βρίσκονται σε αμυντική στάση. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι τιμές των κατοικιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται αλλά με φθίνουσα δυναμική. Επίσης είναι ενδιαφέρον ότι, σε αντίθεση με την περιρρέουσα αντίληψη περί κοινωνικής απαισιοδοξίας και αρνητικής στάσης έναντι της τρέχουσας συγκυρίας, οι εκτιμήσεις και προσδοκίες των νοικοκυριών για την τρέχουσα και για την μελλοντική οικονομική τους κατάσταση είναι συγκρατημένα θετικές.
Τέλος, ειδική μνεία αξίζει να γίνει όσον αφορά τις απαντήσεις των ελληνικών νοικοκυριών σχετικά με την πορεία των επιτοκίων. Η έρευνα μας καλύπτει και την περίοδο κατά την οποία η ΕΚΤ μείωσε τα παρεμβατικά επιτόκια από το 4% στο 2%. Στην καλύτερη περίπτωση η μείωση αυτή των επιτοκίων γίνεται έμμεσα και μόνο αντιληπτή από τους συμμετέχοντες στην έρευνα. Μια πιθανολογούμενη από πλευράς μας εκλογίκευση της αντίληψης αυτής είναι ότι τα νοικοκυριά αντιλαμβάνονται τις δόσεις εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων ως έναν de facto επιβαρυντικό παράγοντα της οικονομικής τους κατάστασης και ως εκ τούτου είναι καθολικά αρνητικά προδιατεθειμένα. Παράλληλα όμως αναδεικνύει και την ανάγκη μεγαλύτερης επιμόρφωσης της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα σχετικά με τη νομισματική πολιτική και πώς αυτή επιδρά στην καθημερινότητα μας.
Πέραν όμως όλης αυτής της θετικής εικόνας της αγοράς ακινήτων, από τις απαντήσεις των νοικοκυριών προκύπτει και ένα μήνυμα ανησυχίας για το μέλλον.
Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών μετέβαλε τις προσδοκίες της – στο σύνολο των ερωτημάτων της έρευνας- από θετικές σε ήπια αρνητικές το 3ο τρίμηνο του 2026.
Έχουμε πλήρη επίγνωση, αναφέρεται στην ανάλυση, ότι είναι πραγματικά επικίνδυνο να δομήσουμε ένα ολόκληρο αφήγημα στα ερωτηματολόγια ενός μόνο τριμήνου. Παραταύτα, εάν η αλλαγή αυτή στις προσδοκίες των νοικοκυριών επιβεβαιωθεί και στα επόμενα τρίμηνα, τότε είναι πολύ πιθανό τα τωρινά ευρήματα να αποτελούν μια πρώτη προειδοποιητική ένδειξη ότι ο συνδυασμός της παγκόσμιας γεωπολιτικής αβεβαιότητας και ενεργειακής ανασφάλειας, της ανόδου του πληθωρισμού και της συνεπακόλουθης αύξησης – εκ νέου- του κόστους χρήματος από την ΕΚΤ, ενδέχεται να επηρεάσει τις εκτιμήσεις των νοικοκυριών για τη δυναμική τόσο της αγοράς ακινήτων όσο και ολόκληρης της οικονομίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ