ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά καυσίμων: θετικό σενάριο η μείωση έως 30% για ολόκληρο το 2020

Published

on

Η σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση έχει οδηγήσει από το Μάιο σε ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης. Ωστόσο συνολικά το 2020, ένα ποσοστό πτώσης της κατανάλωσης για τα καύσιμα κίνησης στην εγχώρια αγορά μεταξύ 20 και 30% «θα ήταν θετικό σενάριο λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό».

Μιλώντας στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι η εταιρεία κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις από την κρίση του κορονοϊού, παρουσιάζοντας θετικά αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο. «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, πρόσθεσε, ότι δεν είμαστε στην ίδια αγορά, άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε την ίδια απόδοση για το υπόλοιπο 2020 ή ακόμη και το 2021».

Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας υπήρξαν ημέρες κατά τις οποίες δεν έγινε καμία πτήση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ενώ η ζήτηση για βενζίνες υποχώρησε σε ποσοστό έως και 50%. Αντίθετα στο πετρέλαιο θέρμανσης παρατηρήθηκε αύξηση της ζήτησης λόγω της πτώσης των τιμών. Από το Μάιο η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις έχει επαναφέρει τη ζήτηση στα αστικά κέντρα κοντά στα κανονικά επίπεδα, όμως στις τουριστικές περιοχές η κατανάλωση παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

TRENDING