ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Παρουσιάζεται η μεγάλη επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια

Published

on

Όπως είχε προϊδεάσει πριν από μερικές ημέρες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, άλλη μια μεγάλη επένδυση από το εξωτερικό στη χώρα μας είναι γεγονός και αναμένεται να παρουσιαστεί με κάθε επισημότητα αύριο Τετάρτη 4/11.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μεγάλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen επέλεξε το νησί της Αστυπάλαιας προκειμένου να το καταστήσει πράσινο και αυτόνομο. Τι σημαίνει αυτό όμως;

Η Volkswagen είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια επενδύει στην ηλεκτροκίνηση αλλά και τα αυτόνομα οχήματα, δηλαδή τα οχήματα χωρίς οδηγό. Σε αυτά τα πλαίσια, εδώ και καιρό βρισκόταν σε αναζήτηση του κατάλληλου ελληνικού νησιού για να πραγματοποιήσει μια μεγάλη επένδυση – πείραμα.

Στο τραπέζι έπεσαν πολλά νησιά, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τελική επιλογή έγινε ανάμεσα στη Θάσο και την Αστυπάλαια, με το νησί των Δωδεκανήσων (με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική) να κερδίζει στο photo finish.

Η επένδυση 30 εκ. ευρώ θα αφορά τη δημιουργία ενός πεδίου δοκιμών για αυτόνομα ηλεκτρικά οχήματα ενώ θα συνοδεύεται και από εγκατάσταση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Αποθήκευσης Ενέργειας.

Έτσι, η Αστυπάλαια θα καταστεί “πρότυπο” νησί για τις μεταφορές με έμφαση στα ηλεκτρικά αυτόνομα οχήματα.  Σημειώνεται ότι αυτό δεν αφορά μόνο αυτοκίνητα αλλά και φορτηγά και λεωφορεία, τα οποία η Volkswagen παράγει και εμπορεύεται μέσω της γνωστής εταιρείας ΜΑΝ.

Όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο Υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, από την Αστυπάλαια, η Volkswagen θα αντικαταστήσει το δημοτικό στόλο οχημάτων (λεωφορεία, φορτηγά κλπ) ενώ θα εγκαταστήσει και σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο νησί. Παράλληλα, θα δώσει σημαντικά οικονομικά κίνητρα στους κατοίκους του νησιού να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους με ηλεκτρικά, με στόχο την 100% ηλεκτροκίνηση στο νησί.

Η επένδυση είναι το επιστέγασμα της προσπάθειας όλου του κυβερνητικού επιτελείου αλλά το συντονισμό της είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, κος Κ. Φραγκογιάννης.

Η ανακοίνωση της επένδυσης θα γίνει αύριο Τετάρτη 4/11 το πρωί σε ειδική εκδήλωση παρουσία του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, του Δ.Σ. της Volkswagen, Herbert Diess, και του Δημάρχου Αστυπάλαιας, Ν. Κομηνέα.

Advertisement

TRENDING