ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ανησυχία για την εξέλιξη της αραβικής επένδυσης “The Mykonos Project”

Published

on

Μια ακόμη μεγάλη τουριστική επένδυση στη χώρα μας, το “The Mykonos Project”  στη Μύκονο, συναντά αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, προκαλώντας αβεβαιότητα και καθυστερήσεις στην έναρξη του έργου.

Η επένδυση ανέρχεται σε 60 εκ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν 200 θέσεις εργασίας κατά την λειτουργία της. Το έργο αποτελείται από ένα χωριό, απόλυτα εναρμονισμένο στη Μυκονιάτικη αρχιτεκτονική, με ξενοδοχειακή μονάδα 192 κλινών. Στην εγκατάσταση θα δημιουργηθεί υπαίθριο θέατρο 250 θέσεων, ενώ η μετακίνηση μέσα στο χωριό θα γίνεται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Στο συγκεκριμένο προτζεκτ, αραβικών συμφερόντων, που θα υλοποιηθεί από την επενδυτική εταιρεία AGC μέσω του φορέα της “Blue Iris”, αντιδρά ο Δήμος Μυκόνου και ο Δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Κουκάς.

Η αντίθεση στο εν λόγω project βασίζεται στο οτι η επένδυση, όπως υποστηρίζει ο Δήμαρχος, επιβαρύνει το περιβάλλον και τις υποδομές του νησιού.

Ήδη ο Δήμος είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), πριν ακόμη το ΣτΕ εγκρίνει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΕΣΧΑΣΕ.

Παρόμοια αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου σημειώνουμε ότι υπήρξε και για μια ακόμη τουριστική επένδυση στη Μύκονο, του Project Blue, των Grivalia και Frontisa Management, αυτή τη φορά.

Σήμερα, πλέον, παρά την έγκριση του Π.Δ. από το ΣτΕ, το δημοτικό συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει ομόφωνα την προσφυγή στο ΣτΕ κατά του Π.Δ. και την αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να αποτραπεί η εκκίνηση των έργων.

Η αιτιολόγηση των ενεργειών αυτών βασίζεται στο ότι θεωρείται ότι το έργο δίνει στον επενδυτή τη δυνατότητα ενεργειών που ανατρέπουν το χωροταξικό και πολεοδεομικό σχεδιασμό που προβλέπει η εγκεκριμένη από το 2005 ΖΟΕ του νησιού αλλά και στο ότι η επένδυση γενικά ανατρέπει το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του νησιού.

ΟΚ από την Περιφέρεια

Από την άλλη πλευρά, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκου, έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την επένδυση καθώς οι όροι δόμησης είχαν δοθεί στο παρελθόν με τη συμμετοχή και του ίδιου του Δήμου Μυκόνου και οι οποίοι επιτρέπουν την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων στο νησί είτε με είτε χωρίς ΕΣΧΑΣΕ.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η εξέλιξη για τη σημαντική αυτή επένδυση. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εφόσον το Π.Δ. έχει ήδη εγκριθεί από το ΣτΕ, δύσκολα θα βρεθεί κάτι που θα ανατρέψει την έγκριση.

Advertisement

TRENDING