ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Άνω των 2,5 τρισ. δολάρια η αξία των πληρωμών με χρήση βιομετρικών στοιχείων το 2024

Published

on

Ελάχιστα χρόνια νωρίτερα η χρήση βιομετρικών στοιχείων για την εκτέλεση μιας πληρωμής, δηλαδή η επιβεβαίωση της ταυτότητας ενός ατόμου μέσα από την ανίχνευση ενός μοναδικού χαρακτηριστικού, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα ή η ίριδα του ματιού, θα παρέπεμπε σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Πλέον, ο πλανήτης φαίνεται να αγκαλιάζει τη χρήση των βιομετρικών στοιχείων για την ταυτοποίηση των πολιτών κατά τη διαδικασία των πληρωμών. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Juniper Research, η συνολική αξία των πληρωμών, που εκτελούνται με τη χρήση των βιομετρικών χαρακτηριστικών του καταναλωτή αναμένεται να ανέλθει, παγκοσμίως, το 2019 σε $228 δισ., για να εκτοξευθεί στα $2,5 τρισ. το 2024.

Από τα στοιχεία που επικαλείται η έρευνα της εταιρείας, προκύπτει ότι σήμερα το 35% των χρηστών smartphone χρησιμοποιεί ήδη τεχνολογίες βιομετρικής πιστοποίησης για την ενίσχυση της ασφάλειας της συσκευής του, κυρίως δακτυλικά αποτυπώματα ή αναγνώριση προσώπου, ενώ ορισμένες εταιρείες έχουν, επίσης, εισαγάγει φωνητικά αναγνωριστικά στοιχεία ως κωδικούς πρόσβασης στους λογαριασμούς. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι τράπεζες και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν το προβάδισμα όσον αφορά τη χρήση βιομετρικών στοιχείων γι’ αυτές τις λειτουργίες.

“Πριν από μια δεκαετία θα ήταν αδιανόητη η χρήση της φωνής, του δακτυλικού αποτυπώματος ή του προσώπου ενός χρήστη, ως κωδικός πρόσβασης. Σήμερα η εικόνα αλλάζει. Είναι ενδιαφέρον ότι αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η βιομετρική πιστοποίηση είναι πιο ασφαλής από τα παραδοσιακά μέσα”, αναφέρουν οι αναλυτές.

Θετικοί οι χρήστες

Ήδη, σύμφωνα με έρευνα της Visa, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δείχνουν ενδιαφέρον στη χρήση βιομετρικών στοιχείων για τις πληρωμές τους. Σχεδόν τα τρία τέταρτα θεωρούν ασφαλή την πιστοποίηση, όπου ένα βιομετρικό στοιχείο χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με συσκευή πληρωμών.

Η έρευνα αποκαλύπτει, σχετικά με τα πλεονεκτήματα της βιομετρικής πιστοποίησης, ότι το 51% των Ευρωπαίων δηλώνει πως θα δημιουργούσε γρηγορότερη και ευκολότερη εμπειρία πληρωμών σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Ομοίως, το ένα τρίτο βρίσκει θετικό το γεγονός ότι η βιομετρική πιστοποίηση σημαίνει πως τα στοιχεία τους θα είναι ασφαλή, ακόμη κι αν η συσκευή τους χαθεί ή κλαπεί. Όσον αφορά την ασφάλεια των βιομετρικών τεχνολογιών, το 81% των καταναλωτών θεωρεί τα δακτυλικά αποτυπώματα πιο ασφαλή, με το σκανάρισμα της ίριδας να ακολουθεί (76%).

Για αυτόν το λόγο, περισσότεροι από τους μισούς (53%) προτιμούν το δακτυλικό αποτύπωμα για πληρωμές, σε σχέση με άλλες μορφές βιομετρικής πιστοποίησης. Στο μεταξύ, σύμφωνα με άλλη έρευνα της Mastercard, η χρήση βιομετρικών χαρακτηριστικών απασχόλησε 111 εκατ. ανθρώπους το 2019, κυρίως, λόγω του ενδιαφέροντος για “φωνητικές πληρωμές” (voice payments) και σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων.

 

Πηγή: sepe.gr

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).