REAL ESTATE

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του ακινήτου της ΗΒΗ στην Πειραιώς

Published

on

Πρόκειται για ένα θαυμάσιο κτίριο, που έχει χαρακτηριστεί μάλιστα διατηρητέο, σε μια έκταση σε στρατηγικό σημείο: στη γωνία της Πειραιώς με την Εμμανουηλίδη και πίσω με την οδό Μουράτη, στο Νέο Φάληρο, . Κατά καιρούς είχαν υπάρξει διάφορα πλάνα για την αξιοποίηση της έκτασης όμως κανένα δεν προχώρησε τελικά λόγω των καθορισμένων χρήσεων. Με τις τελευταίες αλλαγές όμως κάτι δείχνει να κινείται για την αξιοποίηση του ακινήτου – φιλέτου της ιστορικής ΗΒΗ.

Η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου

Το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, ενέκρινε την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Πειραιά, στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο της ΗΒΗ (στο Ο.Τ. 63 και συγκεκριμένα το τμήμα Τ21), με το οποίο καθορίζονται νέες χρήσεις στο διατηρητέο κτίσμα που βρίσκεται εντός της έκτασης.

Νωρίτερα φέτος, το Μάιο του 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά είχε αντίστοιχα εγκρίνει την τροποποίηση αυτή και τον Οκτώβριο απέρριψε κατά πλειοψηφία και τις ενστάσεις που είχαν κατατεθεί από ενδιαφερόμενους.

Η τροποποίηση του ρυμοτομικού αφορά την αλλαγή χρήσεων για το ακίνητο αλλά και το διατηρητέο κτίσμα.

Πριν την αλλαγή, η ισχύουσα χρήση ήταν περίθαλψη ενώ για το διατηρητέο επιτρέπονταν χρήσεις αναψυχής, κοινωνικής πρόνοιας, πολιτισμού, συνάθροισης κοινού καθώς και για δημιουργία γραφείων διοίκησης.

Με την τροποποίηση, επεκτείνονται οι χρήσεις αυτές σε όλο το ακίνητο και προστίθενται επίσης χρήσεις κατοικίας, εστίασης και τουριστικών καταλυμάτων.

Βέβαια, στους όρους της τροποποίησης υπάρχει σαφής οδηγία για χωροθέτηση τυχόν νέων κατασκευών σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το διατηρητέο.

Πλέον με τις αλλαγές αυτές ανοίγει ο δρόμος για την οριστική αξιοποίηση.

Τα σχέδια για νοσοκομείο

Στο παρελθόν είχαν υπάρξει πλάνα για τη δημιουργία σύγχρονης πολυόροφης πολυκλινικής στην έκταση (2013). Η πρόταση που είχε έρθει από ομάδα επενδυτών προέβλεπε επίσης την αναπαλαίωση του διατηρητέου κτιρίου αλλά και την απόδοση έκτασης περίπου 500 τ.μ. από το οικόπεδο προς το Δήμο Πειραιά για κοινόχρηστο χώρο.

Οι επενδυτές θα αγόραζαν την έκταση και τα ακίνητα από τους κληρονόμους της ΗΒΗ, στους οποίους ανήκει και έως σήμερα, με τη μορφή της εταιρείας ΗΒΗ Επενδύσεων και Συμμετοχών, με κύριο αντικείμενο δραστηριότητας την αγοραπωλησία ακινήτων.

Τα επόμενα βήματα

Πλέον με τις τελευταίες εγκρίσεις, κάτι δείχνει να κινείται για την οριστική αξιοποίηση της έκτασης. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η έτερη μεγάλη επένδυση που θα λάβει χώρα ακριβώς δίπλα, στην πρώην ΧΡΩ.ΠΕΙ. Η νέα Πολιτεία Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί εκεί, με τη μορφή έργου ΣΔΙΤ, αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην αξία ολόκληρης της περιοχής και ειδικά των παρακείμενων ακινήτων.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκεκριμένο επενδυτή ή επένδυση που θα λάβει χώρα στο ακίνητο της ΗΒΗ. Αναμένονται όμως εξελίξεις το προσεχές διάστημα.

Advertisement

TRENDING