ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρονιά επενδύσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα το 2021

Published

on

Σημαντική αύξηση των επενδύσεων το 2021 προβλέπει το προσχέδιο του νέου προυπολογισμού. Ειδικότερα σε ότι αφορά στο σύνολο του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προβλέπεται αύξηση κατά 30,4% του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου έναντι μείωσης 10,9% που προβλέπεται να σημειωθεί φέτος.

Σε οτι αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για το έτος 2021 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 6,750 δισ. ευρώ, με κατανομή της συνολικής δαπάνης μεταξύ των έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 6 δισ. ευρώ και εκείνων που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, ύψους 750 εκατ. ευρώ.

«Σταθερή επιδίωξη για την υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ και για το 2021 παραμένει η απορρόφηση των πόρων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εισροή της αναλογούσας κοινοτικής συνδρομής.

Στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στους τομείς των μεγάλων έργων υποδομών (οδικά έργα, σιδηρόδρομοι, μετρό κ.λπ.), της επιχειρηματικότητας (κυρίως στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού), της δημιουργίας απασχόλησης, της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της υγείας και της πρόνοιας, των έργων για την προστασία του περιβάλλοντος, των έργων υποδομών των ΟΤΑ όλης της χώρας και των δράσεων για τη διοικητική μεταρρύθμιση» σημειώνεται στο προσχέδιο του προυπολογισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

TRENDING