Στο 115% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής της παραγωγής αναμένεται να διαμορφωθεί ·η ενέργεια που θα διαθέσει το 2019 η ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της προμηθευτές ρεύματος, μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Κάτι που σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να εξασφαλίσει επιπλέον ενέργεια από την αγορά για να καλύψει τις δημοπρατούμενες ποσότητες, επωμιζόμενη το επιπλέον κόστος.
Εν τω μεταξύ, σε σχέση με τον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας που κηρύχθηκε άγονος, ανώτατες πηγές της επιχείρησης ανέφεραν ότι στόχος είναι η επαναπροκήρυξή του, αφού προηγουμένως θα έχουν οριστικοποιηθεί τα οικονομικά δεδομένα των μονάδων (που έγιναν κερδοφόρες στο τέλος του 2018) και ενδεχομένως το καθεστώς των αποζημιώσεων που θα εισπράττουν οι μονάδες για την διαθεσιμότητα ισχύος, η έγκριση του οποίου από την ΕΕ εκκρεμεί.
Παράλληλα, γίνονται επαφές με νέους δυνητικούς αγοραστές με στόχο να διευρυνθεί η συμμετοχή στον διαγωνισμό, ενώ διερευνάται σε συνεργασία με την ΕΕ η δυνατότητα τροποποιήσεων της συμφωνίας μετόχων, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική για τους επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται η αντίθεση της επιχείρησης στο ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών.
Κατά τις ίδιες πηγές, η ΔΕΗ δεν μπορεί να συνεχίσει να απορροφά την αύξηση του κόστους παραγωγής που προέρχεται κυρίως από την άνοδο των τιμών για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Τέλος, αναφορικά με την έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές, τονίζεται ότι η αποπληρωμή του ομολόγου ύψους 350 εκατ. ευρώ που λήγει τον Μάιο είναι εξασφαλισμένη, ενώ τον Μάρτιο προγραμματίζεται παρουσίαση σε επενδυτές στο Λονδίνο, αφού προηγουμένως έχει οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός της επιχείρησης για το 2019.