ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Διεθνές βραβείο για το Κέντρο Δοκιμών, Ερευνών και Προτύπων της ΔΕΗ

Published

on

Το βραβείο καλύτερης επιστημονικής εργασίας για τη Δημιουργία Συστήματος Ανίχνευσης Απειλών σε Έξυπνα Δίκτυα απέσπασαν το Κέντρο Δοκιμών, Ερευνών και Προτύπων (ΚΔΕΠ) της ΔΕΗ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο Διεθνές Συνέδριο IEEE CAMAD 2019 που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Κύπρο.

Η εργασία με τίτλο «Λειτουργικό σύστημα ανίχνευσης απειλών στα δίκτυα», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος SPEAR με αντικείμενο και την δημιουργία πρωτότυπου συστήματος ανίχνευσης απειλών σε έξυπνα δίκτυα.

Το εν λόγω σύστημα αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με συντονιστή τον Επίκουρο Καθηγητή Π. Σαρηγιαννίδη, την επιστημονική ομάδα του ΚΔΕΠ με επικεφαλής τον Διευθυντή ΚΔΕΠ Δρ. Κ. Σταματάκη και την συνδρομή εξειδικευμένων μηχανικών από τον ΑΗΣ Λαυρίου.

Το συγκεκριμένο επίτευγμα προσφέρει τεχνογνωσία αιχμής στη ΔΕΗ ΑΕ για την αντιμετώπιση κινδύνων από κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, όπως μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και δίκτυα μεταφοράς και διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό πρόγραμμα «Η2020 SPEAR» που συντονίζεται από τον Καθηγητή Π. Σαρηγιαννίδη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχουν εκτός του ΚΔΕΠ/ΔΕΗ εταιρείες όπως η ENEL ENERGY EUROPE και η SCHNEIDER ELECTRIC FRANCE SAS αλλά και ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια όπως το ΕΚΕΤΑ, το G.E. PUKHOV INSTITUTE OF SCIENCES OF UKRAINE, το UNIVERSITY OF SURREY κλπ.

Το ΚΔΕΠ συμμετέχει επιπλέον στα Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα «H2020 – SDN Microsense» και «H2020 – PHOENIX» που αφορούν θέματα προστασίας κρίσιμων υποδομών για την λειτουργία μιας σύγχρονης πόλης όπως είναι οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου και παροχής νερού, σταθμοί βιολογικού καθαρισμού, νοσοκομεία και εγκαταστάσεις άμυνας από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Στόχος είναι η ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής για την ανίχνευση, πρόληψη και ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων κυβερνοεπιθέσεων, παραβιάσεων της ιδιωτικής ζωής κ.α. απειλών.

Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του ΚΔΕΠ, στο χώρο της Ηλεκτρικής Ενέργειας παράλληλα με την ανάπτυξη των αγορών, συντελείται μια ψηφιακή επανάσταση που μετατρέπει τα συμβατικά Ηλεκτρικά Συστήματα σε «Ευφυή Δίκτυα», στα οποία όλοι οι συμμετέχοντες παραγωγοί, προμηθευτές και καταναλωτές θα έχουν λόγο, θα συμμετέχουν ενεργά σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και με τις αποφάσεις τους και ενέργειες τους θα καθορίζουν την λειτουργία της αγοράς. Η εκτεταμένη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, όπως τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence, AI), μεγάλες βάσεις δεδομένων, εφαρμογή τεχνικών Block Chain, μεταφορά δεδομένων μέσω ασύρματων δικτύων τεχνολογίας 5G, και οι τεχνικές μηχανικής μάθησης, καθιστούν τα σύγχρονα «Ευφυή Δίκτυα» ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις και απειλές προερχόμενες από τον κυβερνοχώρο.

Επιπλέον όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ ο Διευθυντής του ΚΔΕΠ/ΔΕΗ Δρ. Κ. Σταματάκης, η συνεργασία με το Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και η ανάδειξη του σε Ευρωπαϊκό Κέντρο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στα σύγχρονα «Ευφυή Ηλεκτρικά Συστήματα» είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική εποχή.

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).