ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο για το Brexit

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο για το Ηνωμένο Βασίλειο. Απόψε ψηφίζεται η αποχώρηση χωρίς συμφωνία και, αν καταψηφιστεί, την Πέμπτη θα υπάρξει νέα ψηφοφορία για καθυστέρηση του Brexit. Η Μέι προειδοποιεί πως η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα ή κανένα Brexit.

Η ήττα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης εντείνει τα σενάρια για το τι θα ακολουθήσει στις ψηφοφορίες των δύο επόμενων ημερών (σήμερα ψηφίζεται εάν η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή θα ζητήσει καθυστέρηση της διαδικασίας. Αν καταψηφιστεί η πρόταση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία, τότε αύριο Πέμπτη θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση για καθυστέρηση του Brexit), αλλά και αργότερα, για το μέλλον της ίδιας ως επικεφαλής της κυβέρνησης. 

Επανέλαβε στην ομιλία της στη Βουλή ότι το Σώμα θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει την καθυστέρηση της αποχώρησης -αν και η ίδια έχει αντιταχθεί καθώς δεν θα προσφέρει λύσεις στο αδιέξοδο- και δεσμεύτηκε να ενεργήσει σύμφωνα με ό,τι αποφασιστεί.

Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο 48ωρο, οι βουλευτές μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το είδος της καθυστέρησης του Brexit, τη χρονική διάρκεια, τους όρους, ακόμη και για το εάν θα δώσουν στους Βρετανούς ένα ακόμη δημοψήφισμα.

Η συμφωνία της μπορεί να κρίθηκε «νεκρή», αλλά ίσως η Τερέζα Μέι δεν έχει πει τον τελευταίο λόγο. Στελέχη της κυβέρνησης και μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν αποκλείουν η Μέι να φέρει τη συμφωνία της και πάλι πίσω στη Βουλή για μία τρίτη ψηφοφορία, εκτιμώντας ότι οι «αντάρτες» βουλευτές του κόμματος, υποστηρικτές του Brexit, θα μπορούσαν να τη στηρίξουν, μόλις αποκλειστεί η έξοδος χωρίς συμφωνία ως επιλογή (από την αυριανή ψηφοφορία).

Πάντως, ήδη έχουν ξεκινήσει οι συνεργασίες για την κατάθεση τροπολογιών. Το σχέδιο Malthouse επανέρχεται ανανεωμένο (Malthouse compromise plan B) με μία τροπολογία που υποστηρίζουν οι ευρωσκεπτικιστές Τόρις (μεταξύ των οποίων οι Τζέικομπ Ρις Μογκ και Στιβ Μπέικερ), φιλοευρωπαϊστές Τόρις και ο Νάιτζελ Ντοτζ του DUP. Το σχέδιο προβλέπει καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου και μετά αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Μία δεύτερη τροπολογία -και αυτή σε επανάληψη- προέρχεται από τη βουλευτή των Συντηρητικών Κάρολιν Σπέλμαν και τον βουλευτή του Εργατικού κόμματος Τζακ Ντρόμεϊ, με την οποία ζητούν να αποκλειστεί εντελώς το Brexit χωρίς συμφωνία. Η ίδια ακριβώς είχε υποβληθεί και εγκριθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Αναμένονται και άλλες τις επόμενες μέρες, όπως μία από την Ιβέτ Κούπερ του Εργατικού κόμματος και τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος Όλιβερ Λέτουιν και Νικ Μπολς. Επίσης, αναμένεται να υπάρχει πρόταση για νέα νομοθεσία που θα προβλέπει ότι η 29η Μαρτίου δεν είναι πια η νόμιμη ημερομηνία αποχώρησης, όπως και προτάσεις για νέο δημοψήφισμα και παραμονή της Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται μία τροπολογία των βουλευτών του Εργατικού κόμματος Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, που είχαν δηλώσει ότι πρόκειται να καταθέσουν μετά την κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία της αποχώρησης. Μάλιστα είχε τραβήξει την προσοχή του υπουργού για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τους βουλευτές και συζήτησε την πρότασή τους, διαβλέποντας ότι η συμφωνία της Τερέζα Μέι θα αποτύχει για δεύτερη φορά.

Η τροπολογία, εάν κατατεθεί στο κοινοβούλιο, θα μπορούσε να έχει την υποστήριξη του Εργατικού κόμματος και δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία της Τερέζα Μέι, αλλά με τον όρο ότι μετά θα τεθεί σε δημοψήφισμα, μαζί με την επιλογή της παραμονής στην ΕΕ.

Οποιαδήποτε απόφαση του κοινοβουλίου για παράταση θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη, για να έχει τη συμφωνία της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε χθες το BBC, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν σχεδιάζει να εισπράττει δασμούς ή να προχωρά σε ελέγχους των εμπορευμάτων στα σύνορα με την Ιρλανδία, στην περίπτωση που το Brexit προχωρήσει χωρίς συμφωνία.

Αντ' αυτού, η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να βασιστεί στην υποβολή στοιχείων από τις εισαγωγικές και εξαγωγικές εταιρείες και θα δημιουργήσει ένα σύστημα βασισμένο σε εφαρμογές φορητών συσκευών (apps) και ιστότοπους για την παρακολούθηση του διασυνοριακού εμπορίου, σύμφωνα τουλάχιστον με το δημοσίευμα της ειδησεογραφικής υπηρεσίας του βρετανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού.

Δημοφιλέστερα

Επικοινωνία

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:

Email: bizness.gr@gmail.com

Tel:2130405600