ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Άλλους έξι μήνες παράτασης έδωσε η Ε.Ε., παραμένει η αβεβαιότητα

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η Τερέζα Μέι κατέληξαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, μέσα σε κλίμα τεταμένο, σε νέα αναβολή του Brexit ως την 31η Οκτωβρίου 2019, αποτρέποντας έτσι εκ νέου, τουλάχιστον για την ώρα, τον κίνδυνο το διαζύγιο να γίνει χωρίς συμφωνία. Ο συμβιβασμός κλείστηκε μία ημέρα πριν από τη 12η Απριλίου, την προθεσμία δηλαδή για την αποχώρηση από την Ε.Ε. 

Διχασμένοι ανάμεσα στη βραχεία αναβολή, την οποία πρότειναν η Γαλλία και άλλες χώρες που συντάχθηκαν μαζί της, και την πιο μακροχρόνια παράταση της διαδικασίας, οι 27 χρειάστηκαν πολλές ώρες για να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική πρόταση, πριν να την παρουσιάσουν περί τα ξημερώματα στην πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Η Μέι τη δέχθηκε, μολονότι είχε ζητήσει από τους 27 νωρίτερα η διαδικασία να αναβληθεί μόνο ως την 30η Ιουνίου. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας και αρχηγός των Συντηρητικών ανήγγειλε κατόπιν ότι θα απευθυνθεί αργότερα (σ.σ. σήμερα) στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και θα συνεχίσει τις συνομιλίες που διεξάγει με τους Εργατικούς (αξιωματική αντιπολίτευση), εντός των ορίων της προσπάθειάς της να εξευρεθεί συμβιβασμός και να διαμορφωθεί πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης στο κοινοβούλιο.

«Μπορούμε ακόμη να αποχωρήσουμε την 22α Μαΐου», επέμεινε η Μέι, επαναλαμβάνοντας πως για αυτό θα αρκούσε οι Βρετανοί κοινοβουλευτικοί να δώσουν πράσινο φως στο κείμενο που έχουν ήδη καταψηφίσει τρεις φορές. Δεν φάνηκε πάντως ιδιαίτερα αισιόδοξη ως προς αυτή την προοπτική. Συνολικά, πάντως, το κλίμα αβεβαιότητας παραμένει και δεν έχει αποκλειστεί η προοπτική, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει δίχως συμφωνία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δημοφιλέστερα

Επικοινωνία

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:

Email: bizness.gr@gmail.com

Tel:2130405600