ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Διώρυγα Gas: Προχωρά ο σχεδιασμός για το νέο FSRU στη Νότια Ελλάδα

Published

on

 

Ένα νέο έργο φυσικού αερίου στρατηγικής σημασίας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου έρχεται σταδιακά στο προσκήνιο. Ο λόγος για τη «Διώρυγα Gas», το νέο FSRU που βρίσκεται υπό ανάπτυξη από τη Μότορ Όιλ και σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή της Κορίνθου, ένα «αδελφό» έργο με την αντίστοιχη Μονάδα Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που έχει δρομολογηθεί αντίστοιχα στην Αλεξανδρούπολη από την Gastrade.

Η Διώρυγα Gas ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2016 με αποκλειστικό αντικείμενο το φυσικό αέριο. Σκοπός της είναι η προμήθεια, αγορά, μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου καθώς και η αποθήκευση και υγροποίηση φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό βήμα σε επίπεδο αδειοδοτήσεων με την εγγραφή της εταιρείας στο Μητρώο Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ενώ η κατά 100% θυγατρική της Μότορ Όιλ έχει ήδη εξασφαλίσει άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) με την ανάπτυξη πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο.

Η νέα Μονάδα θα είναι αγκυροβολημένη περίπου 1,5 χλμ. ΝΔ των διυλιστηρίων της Μότορ Όιλ στους Αγίους Θεοδώρους ενώ το σημείο σύνδεσης της με το Σύστημα Μεταφοράς του ΔΕΣΦΑ υπολογίζεται ότι θα απέχει περί τα 2 χλμ. από τον πλωτό σταθμό.

Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά σε ημερίδα της ΡΑΕ στα πλαίσια της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η χωρητικότητα της δεξαμενής του FSRU θα κυμανθεί μεταξύ 135 χιλ. και 170 χιλ. κ.μ. με μέγιστο ρυθμό αεριοποίησης σε περιόδους αιχμιακής ζήτησης τα 470 χιλ. κ.μ. ανά ώρα. Η τροφοδοσία της Μονάδας με υγροποιημένο φυσικό αέριο θα είναι δυνατή μέσω πλοίων μεταφοράς LNG.

Τα οφέλη που προκύπτουν από το νέο έργο είναι πολλαπλά ξεκινώντας από το γεγονός ότι θα ενισχυθεί -ακόμη περισσότερο- η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού στην περιοχή με τη λειτουργία του νέου σημείου εισόδου ενός τόσο κομβικού ενεργειακού αγαθού ενώ προσδοκάται και η ανάπτυξη συνεργειών με υπάρχουσες υποδομές όπως στην περίπτωση της γειτονικής Ρεβυθούσας.

Επιπλέον θα συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας του Συστήματος, δεδομένης της γεωγραφικής του εγγύτητας με το 80% των εγχώριων καταναλωτών (που βρίσκονται πρωτίστως στην Αττική) ενώ, λόγω της στρατηγικής χωροθέτησής του, καλλιεργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη υποδομών μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου προς την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα, με παράλληλη διαμόρφωση νέων επενδυτικών ευκαιριών, μεταξύ των οποίων και η ανάπτυξη μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, διεθνή εμπορία LNG και LNG Μικρής Κλίμακας.

Πηγή: Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

Advertisement

TRENDING