Η μεγάλη ανάπλαση της ΔΕΘ που θα μετονομαστεί σε ConfEx Park - Πηγή: ΔΕΘ - HELEXPO
Υπαρκτό είναι το ενδιαφέρον της Dimand για συμμετοχή στον επικείμενο διαγωνισμό για την Ανάπλαση της ΔΕΘ. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλου από την Θεσσαλονίκη, υπάρχει προοπτική συμμετοχή της εταιρείας στον διαγωνισμό “υπό όρους”.
Όπως ανέφερε, αν η προκήρυξη είναι προς την σωστή κατεύθυνση και είναι όντως ελκυστικός ο διαγωνισμός και να απευθύνεται στην αγορά, τότε θα υπάρξει κίνηση για να κατέβουν στον διαγωνισμό. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Dimand, δια μέσω του CEO της, εκφράζει το ενδιαφέρον της και επίσης ανοίγει την αυλαία για την μεγάλη αστική ανάπλαση που προβλέπεται να γίνει στο κέντρο της πόλης.
Να θυμίσουμε πως το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει, μέσω της Μονάδας Ωρίμανσης Μεγάλων Έργων, την ωρίμανση και την διενέργεια του διαγωνισμού για την ριζική αναδιάταξη της ΔΕΘ που θα μετονομαστεί σε Confex Park με πολλαπλές λειτουργίες και ένα εκτιμώμενο κόστος 300 εκατ. ευρώ.
Τα μεγάλα έργα της Dimand στην Θεσσαλονίκη
Τα τελευταία τρία χρόνια, η Dimand έχει αναπτύξει σοβαρή παρουσία στο real estate γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκης. Σήμερα την διακρίνουμε στο Hub 26 που πρόσφατα εγκαινιάστηκε, στο Φιξ, στην Βαλκάν αλλά και σε κτιριακά projects στο κέντρο της πόλης.
To πρώτο μεγάλο ολοκληρωμένο project είναι το Hub 26 που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου. Αποτελείται από ένα συγκρότημα 5 κτιρίων το οποίο έχει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και έρχεται να αναβαθμίσει την Δυτική Είσοδο της πόλης. Την κατασκευή ανέλαβε και ολοκληρώνει η ΤΕΡΝΑ.
Τα κτίρια είναι βιοκλιματικά και πιστοποιούνται με LEED Gold. Το πρώτο πάρκο γραφείων της Θεσαλονίκης, διαθέτει δύο υπόγεια επίπεδα και δυνατότητα για 230 θέσεις στάθμευσης. Συνολικά το εμβαδό ανωδομής είναι περίπου (25.000) και υπογείων (12.000) αγγίζει τα 37.000 τ.μ., σε ακίνητο συνολικής επιφάνειας 9 στρεμμάτων.
Ένα πέμπτο κτήριο τελεί υπό κατασκευή και σε αυτό έχει πωληθεί για να στεγαστεί η Παρευξείνια Τράπεζα, ενώ χώροι του Hub26 έχουν ήδη μισθωθεί σε μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank, η αμερικανική Task Us και υπό συζήτηση είναι οι συμφωνίες με τις εταιρείες Siemens, Metlen, 3E και ΔΕΗ.
Το Gross Development Value είναι 72 εκατομμύρια ευρώ και διακρίνεται σε 56 εκατ. ευρώ για τα 4 μισθωμένα κτίρια και 16 εκατ. ευρώ για το πωλημένο κτίριο της Παρευξείνιας Τράπεζας. Η πλήρης λειτουργία του πάρκου γραφείων εκτιμάται για το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Το ακίνητο Φιξ
Επόμενος μεγάλος στόχος είναι η ανάπλαση στο κτιριακό συγκρότημα του Φιξ. Εδώ η συνολική επιφάνεια είναι 62.000 τμ σε 23 στρέμματα. Το project έχει 100% εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς.
Συνολικά χρειάστηκαν 5 χρόνια για να αγοραστεί καθώς υπήρχαν δαιδαλώδεις διαδικασίες στην ιδιοκτησία του. Στη συνέχεια έτρεξε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και πάνω από 10 μελετητές ενεπλάκησαν στο σύνθετο αυτό project. Αυτό που απομένει είναι η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας του έργου.
Οι κατασκευές αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025 με εκσκαφές με την επιλογή του αναδόχου να εκκρεμεί. Η ολοκλήρωση του τοποθετείται σε φάσεις έως το Q2 του 2027 καθώς εκτιμάται ότι απαιτούνται περίπου 3 χρόνια για να ολοκληρωθούν οι κατασκευές.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Dimand, θα είναι ένας mixed used χώρος με κατοικίες, θεματικό ξενοδοχείο, χώρους πολιτισμού (πιθανόν να περιλαμβάνει και κάποιο μουσείο), γραφεία, χώρους εστίασης και διασκέδασης καθώς και χώρους αναψυχής και ξεκούρασης.
Το συγκρότημα στου Φιξ στην Θεσσαλονίκη
Βαλκάν Έξπορτ
Το τρίτο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της Dimand αφορά στην ανάπτυξη ενός μεγάλου logistics park στην Δυτική Θεσσαλονίκη, στο πρώην ακίνητο της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ. Είναι επένδυση που εκτιμάται στα 160 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα ακίνητο επιφάνειας 350 στρεμμάτων που θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα logistics parks της Θεσσαλονίκης αλλά και συνολικά της χώρας.
Το ακίνητο βρίσκεται 23 χλμ. από το κέντρο και 1 6 χλμ. από το λιμάνι της πόλης. Έχει σχεδόν άμεση επαφή με την σιδηροδρομική γραμμή (άρα μπορεί να αποκτήσει και πρόσβαση εντός του ακινήτου) και είναι πολύ κοντά στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της χώρας
Εκεί προβλέπεται η ανάπτυξη κτιρίων επιφάνειας 120.000 τ.μ., ικανοποιώντας τις μεγάλες ανάγκες για χώρους logistics που έχουν διαπιστωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επένδυση θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίες ενώ κατά τη διάρκεια των κατασκευών μόνο υπολογίζεται ότι θα απασχοληθούν περίπου 200 εργαζόμενοι.
Στο κέντρο της πόλης
Αντίστοιχα και σύμφωνα με πληροφορίες η Dimand αναπτύσσει σημαντική παρουσία στο real estate και στο κέντρο της πόλης. Πιο συγκεκριμένα έχει αγοράσει ένα ακίνητο δίπλα από την Αγορά Μοδιάνο.
Το κτίριο επιφάνειας 3.200 τμ στέγαζε παλαιότερα την Alpha Bank και πλέον ανήκει στην Dimand. Στα σχέδια της εταιρείας είναι η ανάπτυξη ενός κτιρίου mixed use με γραφεία, ξενοδοχείο και κατοικίες.
Επίσης απέκτησε ακίνητο στην περιοχή της Μοναστηρίου και εξετάζεται προς το παρόν η εκμετάλλευση του.
Στο project Skyline η Dimand έχει 573 ακίνητα με τα περίπου 70 από αυτά στη Θεσσαλονίκη.