ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ενισχύεται σημαντικά το φυσικό αέριο στην Αττική τα επόμενα χρόνια

Published

on

Σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικές ζυμώσεις στην αγορά του φυσικού αερίου, το οποίο αναμένεται να ισχυροποιήσει σημαντικά την παρουσία του στο εγχώριο «ενεργειακό γίγνεσθαι» τα επόμενα χρόνια.

Στο μέτωπο της Αττικής, όπου πραγματοποιείται η μεγαλύτερη κατανάλωση στη χώρα, η τελευταία σημαντική εξέλιξη αφορά την εξαγορά μεριδίου 49% των ΕΠΑ Αττικής και ΕΔΑ Αττικής (οι μετοχές που μεταβιβάστηκαν ανήκαν στην Attiki Gas B.V., 100% θυγατρική της Shell Gas B.V.) από τη ΔΕΠΑ, έναντι τιμήματος 150 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η ΕΔΑ Αττικής (Εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου, υπεύθυνη για την ανάπτυξη των υποδομών) σε ημερίδα που διοργάνωσε προς ενημέρωση των παρόχων για την πορεία του φυσικού αερίου, η αύξηση της διείσδυσης αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά από το 35% σήμερα, στο 40% την επόμενη 5ετία και στο 45% στην δεκαετία, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στο επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου της εταιρείας.

Όπως ανέφερε άλλωστε και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ, κος Δημήτρης Παπακώστας, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης βρίσκεται υπό σχεδιασμό, κατ’ εντολή των μετόχων της εταιρείας, εν αντιθέσει με τη συντηρητική προσέγγιση που υπήρχε μέχρι πρότινος.

Η ΕΔΑ Αττικής

Οι ΕΔΑ ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2001 με αρχική πελατειακή βάση 8.000 πελάτες της παλαιάς ΔΕΦΑ (Δημοτική Εταιρεία Φωταερίου Αθηνών). Δεκαεπτά χρόνια αργότερα τροφοδοτεί αισίως με φυσικό αέριο εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Αττική, συμπεριλαμβανομένων του Θριασίου Πεδίου και των Μεσογείων.

Μόνο το 2017 η εταιρεία πραγματοποίησε 14.000 συμβάσεις για νέες συνδέσεις, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ και οφείλεται κυρίως στο πρόγραμμα επιδότησης της ΕΔΑ Αττικής, το οποίο συνεχίζει να «τρέχει». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, την επόμενη πενταετία, η ΕΔΑ Αττικής θα έχει εξασφαλίσει 60 χιλ. νέες συνδέσεις, πετυχαίνοντας έτσι σταδιακή αύξηση της κατανάλωσης από 25% έως και 45% έως το 2028.

Μάλιστα, σε επίπεδο ανάπτυξης υποδομών, υπό μελέτη βρίσκεται η επέκταση του υφιστάμενου δικτύου κατά 3.400 χλμ. προκειμένου να αυξηθεί η πληθυσμιακή κάλυψη στην περιοχή του λεκανοπεδίου, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες ακόμα περισσότερων καταναλωτών. Τα επόμενα 5 χρόνια προγραμματίζεται επίσης η σταδιακή αντικατάσταση 20 περίπου χλμ. χυτοσιδήρου του παλαιού δικτύου (από την δεκαετία του 1950 και μετά) από τα 75 χλμ. που έχουν εναπομείνει.

Ενδεικτικό της μεταστροφής της εταιρείας σε ένα πιο φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης είναι ότι η μέση αύξηση κατασκευής νέου δικτύου μέχρι σήμερα ήταν 20 χλμ. ανά έτος. Το 2018 ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί και θα ενισχύεται περαιτέρω από το άνοιγμα της λιανικής αγοράς τα επόμενα χρόνια. 

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο προμήθειας, σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ, μέχρι και αυτή τη στιγμή, στο νέο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, οι εγγεγραμμένοι προμηθευτές στο μητρώο είναι συνολικά 57 εκ των οποίων μόνο οι 15 είναι ενεργοί .

Η ΕΔΑ Αττικής έχει παρουσία σε 65 δήμους της Αττικής, όπου αντιστοιχούν σε 350.000 νοικοκυριά, 7.000 επαγγελματίες και 200 μεγάλους πελάτες. Το δίκτυο διανομής της ΕΔΑ Αττικής τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από το δίκτυο μεταφοράς του ΔΕΣΦΑ από 5 σημεία εισόδου στην Αττική. Η διακίνηση του φυσικού αερίου στην περιοχή της Αττικής πραγματοποιείται μέσα από τα δίκτυα μέσης και χαμηλής πίεσης.

Το δίκτυο μέσης πίεσης αριθμεί 330 χιλιόμετρα αγωγών μέσης πίεσης, χαλύβδινοι σωλήνες με ονομαστική πίεση λειτουργίας 19bar ή 10bar, στους οποίους συνδέονται μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές καθώς και οι σταθμοί διανομής που τροφοδοτούν τα δίκτυα χαμηλής πίεσης.

Το δίκτυο χαμηλής πίεσης αριθμεί περίπου 3.140 χιλιόμετρα αγωγών χαμηλής πίεσης μέσω του οποίου εξυπηρετούνται οικιακές, εμπορικές και βιομηχανικές χρήσεις.

Πηγή: Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

Advertisement

TRENDING