LOGISTICS

Επενδύουν σε νέες εγκαταστάσεις logistics οι μεγάλοι παίκτες courier στην Ελλάδα

Published

on

Ο κλάδος των logistics έχει, εν μέσω πανδημίας, προσελκύσει μεγάλο όγκο επενδύσεων στην Ελλάδα. Όσο το ηλεκτρονικό εμπόριο εκτοξεύεται και οι ανάγκες της αγοράς (επιχειρήσεων αλλά και καταναλωτών) μεγαλώνουν, οι επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις logistics (hubs, gateways) αποτελούν μονόδρομο για τις εταιρείες ταχυμεταφορών (courier) και στην Ελλάδα.

Παρά την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας και την πρωτόγνωρη κατάσταση του 2020-2021 λόγω της πανδημίας, μεγάλοι παίκτες του κλάδου στην Ελλάδα επένδυσαν και συνεχίζουν να επενδύουν σε νέες εγκαταστάσεις.

Στο τέλος του 2020, ο κλάδος των ταχυμεταφορών στην Ελλάδα (αλλά και πανευρωπαϊκά) δέχθηκε μεγάλη πίεση. Τόσο λόγω των νέων lockdown και περιορισμών, που έφεραν νέα εκρηκτική άνοδο στις ηλεκτρονικές παραγγελίες, όσο και λόγω της έντονης κριτικής από τους καταναλωτές, για τους χρόνους παράδοσης και το customer service.

Το 2021, όμως, βρίσκει κάποιες εταιρείες courier να προχωρούν στο επόμενο βήμα, επεκτείνοντας τις εγκαταστάσεις τους για την αύξηση της μεταφορικής τους ικανότητας αλλά και την μείωση των χρόνων παράδοσης (που συνεπακόλουθα επηρεάζει και την ποιότητα του customer service).

Νέο gateway της DHL Express στη Θεσσαλονίκη

Μετά την περυσινή μεγάλη συμφωνία της DHL Express με τη Fraport, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε προς χρήση το νέο υπερσύγχρονο κέντρο διαλογής και γραφείων της εταιρείας ταχυμεταφορών στο Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

Η επένδυση που ολοκληρώθηκε έλαβε χώρα στον εμπορευματικό σταθμό του Αεροδρομίου. Οι πλήρως αυτοματοποιημένες εγκαταστάσεις του χώρου λειτουργικών διεργασιών περιλαμβάνουν ράμπα φόρτωσης – εκφόρτωσης για 24 αυτοκίνητα και κυλιοδιάδρομους αυτόματης διαλογής για έως και 2.000 αποστολές την ώρα.

Επίσης, στις νέες εγκαταστάσεις logistics θα υπάρχει πλέον χώρος εξυπηρέτησης μεγάλων φορτηγών, γεγονός που θα επιτρέψει τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης απ’ ευθείας με το ευρωπαϊκό δίκτυο οδικής μεταφοράς της DHL. Στον ίδιο χώρο θα στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην πόλη, ενώ θα υπάρχει και σημείο εξυπηρέτησης του κοινού για παραλαβή και παράδοση δεμάτων.

Σημειώνεται, πως η DHL Express Ελλάδας είναι η μόνη εταιρεία ταχυμεταφορών με απευθείας πτήση σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με το διεθνές δίκτυο 220 χωρών, γεγονός που ενισχύει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Στα επόμενα επενδυτικά πλάνα της εταιρείας στην Ελλάδα βρίσκεται η ανάπτυξη του δικτύου σημείων παραλαβής – παράδοσης σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την κάλυψη 25 πόλεων, σε ορίζοντα 2ετίας, η ανεξαρτητοποίηση από εγχώριες εταιρείας ταχυμεταφορών που αναλάμβαναν εργολαβικά τις διανομές αλλά και η επένδυση σε ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Το νέο κέντρο διαλογής και γραφείων της DHL Express στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης – Πηγή: LinkedIn / Dimitris Stamatiou

Νέο hub της ACS στο Αιγάλεω

Mε ώθηση από το νέο lockdown (και ότι αυτό σημαίνει για τον όγκο παραδόσεων λόγω ηλεκτρονικού εμπορίου) αλλά και την κρατική ενίσχυση μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, προχωρά γοργά το νέο σύγχρονο κέντρο διαλογής δεμάτων (hub) τελευταίας τεχνολογίας, που κατασκευάζει η ACS στην Πέτρου Ράλλη, στο Αιγάλεω.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Ανάπτυξης, το επενδυτικό σχέδιο 33 εκ. ευρώ περιλαμβάνεται στα νέα εγκεκριμένα σχέδια της Γενικής Επιχειρηματικότητας του Αναπτυξιακού Νόμου Ν.4399.

Η κρατική ενίσχυση που θα λάβει η ACS αγγίζει τα 5 εκ. ευρώ και θα δοθεί μέσω φοροαπαλλαγών.

Η επένδυση logistics θα πενταπλασιάσει την έως σήμερα δυναμικότητα διαλογής δεμάτων της εταιρείας, αυξάνοντας την ωριαία δυνατότητα σε 50.000 αποστολές / ώρα, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά.

Tην κατασκευή του hub έχει αναλάβει η ANAX Group. Το νέο hub αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του 2021.

Πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγαλύτερη ανάλυση

 

Advertisement

TRENDING