ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Στο τέλος Αυγούστου οι προσφορές για το έργο ΣΔΙΤ "Ultra Fast Broadband"

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

«Θερινό βηματισμό» ακολουθεί η διαγωνιστική διαδικασία του έργου ανάπτυξης νέων ευρυζωνικών δικτύων, Ultra Fast Broadband που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, καθιστώντας δυνατή την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σε ταχύτητες πολλαπλάσιες από τις σημερινές οι οποίες θα αγγίζουν το ιλιγγιώδες 1 Gbps.

Οι προσφορές για έργο που θα έχει ως επίκεντρο την επαρχία, με προτεραιότητα τις ζώνες που έχουν περιορισμένες ταχύτητες πρόσβασης στον ιστό, αναμένεται να κατατεθούν στις 26 Αυγούστου αντί της 17ης Ιουλίου, όπως είχε αρχικά οριστεί.

Υπενθυμίζεται ότι η εκτιμώμενη ιδιωτική και δημόσια επένδυση θα ανέλθει σε περίπου 869,1 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ: 700,9 εκατ. ευρώ) ενώ η διαγωνιστική διαδικασία περιλαμβάνει και το στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάδειξη των προεπιλεγέντων που πληρούν τις τεχνικές και ποιοτικές προδιαγραφές για την υλοποίηση του έργου. Η δημόσια δαπάνη υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ (με πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020) ενώ αντίστοιχα η ιδιωτική θα καλύψει τα υπολειπόμενα 400 εκατ. ευρώ.

Το έργο υποδιαιρείται σε 7 τμήματα (lots) ενώ, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην προκήρυξη, ο μέγιστος αριθμός τμημάτων που μπορούν να ανατεθούν σε έναν προσφέροντα είναι τρία με τους προεπιλεγέντες ωστόσο να υποχρεούνται να υποβάλουν προσφορά για το σύνολό τους.

Μετά την κατάρτιση της short list, θα ακολουθήσει η υποβολή προσφορών για την ανάδειξη αναδόχων σε ένα έργο που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών αλλά και εγχώριων παικτών στην αγορά τηλεπικοινωνιών.

Το έργο έχει ιδιαίτερη σημασία για την αναβάθμιση των δεικτών ευρυζωνικότητας της χώρας, καθώς θα ωφελήσει περί τους 2,5 εκατ. πολίτες ή άλλως το 18% των συνδέσεων πανελλαδικά.

Η δράση Ultra Fast UFBB αποτελεί μια από τις παρεμβάσεις του «Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικής Πρόσβασής Επόμενης Γενιάς 2014-2020» για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών τελευταίας τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, στόχος της δράσης είναι η ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τελικό χρήστη που θα του εξασφαλίζουν σύνδεση στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps ή τουλάχιστον 100Mbps, αναβαθμίσιμες σε Gigabit.

Η παρέμβαση θα υλοποιηθεί σε περιοχές με τρόπο συμπληρωματικό σε αντίστοιχες υποδομές που αναπτύσσουν ιδιώτες πάροχοι. Tο έργο θα υλοποιηθεί με τρόπο ώστε να μην παρεμβαίνει και να μην στρεβλώνει τη λειτουργία της αγοράς και χωρίς να λειτουργεί ανασταλτικά για τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικές επενδύσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητά τους.

 

Πηγή: Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημοφιλέστερα

Επικοινωνία

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:

Email: bizness.gr@gmail.com

Tel:2130405600