Η οικονομική ανάπτυξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων επιταχύνθηκε με ρυθμό 3,8% το 2018, αλλά «είναι ευάλωτη σε αυξανόμενους εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών διαφορών και των καθυστερημένων μεταρρυθμίσεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο μέσος ρυθμός αύξησης αυξήθηκε από 2,6% το 2017 και αναμένεται να είναι 3,5% φέτος, ταχύτερος απ’ αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι οι κυβερνήσεις των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις για την προστασία της οικονομικής προόδου από εξωτερικούς κινδύνους.
«Εάν οι περιφερειακές εμπορικές εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια παραμείνουν υψηλές θα επηρεάσουν τις οικονομικές προοπτικές», επισημαίνεται στην έκθεση. Το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο και η Σερβία κατέγραψαν, το 2018, υψηλότερο ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ κατά 4,4%, 4,2% και 4,2% αντίστοιχα, ενώ η Βόρεια Μακεδονία σημείωσε αύξηση 2,7%.
Η περιφερειακή ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στις αυξημένες δημόσιες δαπάνες καθώς και στην αύξηση των καθαρών εξαγωγών από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, προστίθεται. Ωστόσο, η ανάπτυξη δεν συνοδεύτηκε από αύξηση των θέσεων εργασίας. «Η άρση των εμποδίων που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη για νέες επιχειρήσεις θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τους ανθρώπους – για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας» δήλωσε η Linda Van Gelder, περιφερειακή διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.