ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Έπεσαν οι υπογραφές για τη Μονάδα Απορριμμάτων ΣΔΙΤ στην Ηλεία

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Σε κλίμα ικανοποίησης υπογράφηκε χθες η σύμβαση για την κατασκευή της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο νομό Ηλείας, μέσω ΣΔΙΤ, δίνοντας αίσιο τέλος σε ένα ακόμη «πολύπαθο» περιβαλλοντικό έργο που πέρασε αρκετές περιπέτειες κατά την ωρίμανσή του, φτάνοντας στο τέλος μιας μακράς προσυμβατικής περιόδου.

Στην τελετή παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρας, ο Προέδρος του ΦοΔΣΑ και Δημάρχος Ήλιδας, Χ. Χριστοδουλόπουλος, βουλευτές και του σύνολο των Δημάρχων της Π.Ε. Ηλείας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμβαση είχε λάβει την έγκριση του Ελεγκτικού περίπου ενάμιση μήνα νωρίτερα, στις 29 Ιανουαρίου, ενώ μετέπειτα ακολούθησε συνεδρίαση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του έργου, υπό τον κο Χρήστο Χριστοδουλόπουλο προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος συντονισμός σε επίπεδο προετοιμασίας εγγράφων ώστε να είναι όλα έτοιμα για τις υπογραφές.

Το μεγάλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων είναι το 16ο κατά σειρά που θα υλοποιηθεί στη χώρα μας μέσω ΣΔΙΤ -το δεύτερο στην Πελοπόννησο-, το οποίο, ως γνωστόν, πέρασε (και αυτό) από πολλά κύματα και αλλεπάλληλες καθυστερήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανάδοχος κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ-Μεσόγειος-ΑΑΓΗΣ, είχε ανακηρυχθεί προσωρινός μειοδότης ήδη από το 2014.

Η νέα ΜΕΑ είναι χωροθετημένη στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, στα διοικητικά όρια του Δήμου Ήλιδας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 39 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 22 εκατ. θα προέλθουν από ιδιωτικά κεφάλαια και τα υπόλοιπα 17 εκατ. από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Η ΜΕΑ σχεδιάζεται να εξυπηρετεί αποκλειστικά το Νομό Ηλείας και θα έχει μέγιστη δυναμικότητα επεξεργασίας 80 χιλ. τόνων απορριμμάτων ετησίως. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου έχει οριστεί σε 18 μήνες από την έναρξη των εργασιών κατασκευής, δηλαδή θα χρειαστούν περίπου 2 χρόνια για την πλήρη λειτουργία της νέας μονάδας ενώ ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκμετάλλευση και λειτουργία της για περίοδο 27 ετών.

Σχεδιάζεται επίσης η κατασκευή Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), πλησίον της νέας ΜΕΑ, το οποίο έχει χωροθετηθεί στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, στα διοικητικά όρια του Δήμου Ήλιδας, ώστε τα ανακυκλώσιμα να αξιοποιούνται κοντά στο σημείο παραγωγής και να μην απαιτείται η μεταφορά τους στην Πάτρα, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη την ανακύκλωση λόγω του υπέρογκου κόστους.

Το έργο αναμένεται να δώσει μία οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα της διαχείρισης και διάθεσης απορριμμάτων στον Νομό, που βρίσκεται σε αδιέξοδο τα τελευταία 20 χρόνια. Κατά την φάση της κατασκευής αναμένεται να απασχοληθούν πάνω από 100 άτομα ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 60 μόνιμες θέσεις εργασίας μετά την έναρξη λειτουργίας της μονάδας.

Υπενθυμίζεται ότι μία από τις σημαντικές αλλαγές που προέκυψαν κατά την προσυμβατική περίοδο, ήταν η μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας από 60 σε 45 χιλ. τόνους. Όπως τόνισε ο κος Φάμελλος, η συμφωνία αυτή, έχει εξοικονομήσει 30 εκατ. ευρώ, για τα επόμενα 25 χρόνια, από το κόστος λειτουργίας προς όφελος των δημοτών προτρέποντας τους δήμους να εκμεταλλευτούν τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας για την ανακύκλωση και να εφαρμόσουν την διαλογή στην πηγή, η οποία, όπως είπε «έχει εξασφαλισμένο θεσμικό πλαίσιο και πλήρη χρηματοδότηση υποδομών».

«Είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε και τη νέα Μονάδα Ανακύκλωσης αμέσως μόλις υποβληθεί μελέτη και αίτημα από την τοπική αυτοδιοίκηση», τόνισε, προσθέτοντας ότι η αναβάθμιση της ανακύκλωσης μπορεί να οδηγήσει σε ισόποση περαιτέρω μείωση άλλων 30 εκατ. ευρώ που επίσης θα αφαιρείται από την εγγυημένη ποσότητα

Αν η κατασκευαστική φάση ξεκινήσει έως το καλοκαίρι, το εργοστάσιο θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία περί τα μέσα του 2021.

 

Πηγή: ypodomes.com

Δημοφιλέστερα

Επικοινωνία

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:

Email: bizness.gr@gmail.com

Tel:2130405600