ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Ευάλωτες σε κακόβουλα λογισμικά οι φωτογραφικές μηχανές

Published

on

Ψηφιακές παγίδες ενδέχεται να εγκυμονούν οι σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές, καθώς η συνδεσιμότητά τους μέσω Wi-Fi, τις καθιστά ευάλωτες σε κακόβουλα λογισμικά. Τα κρίσιμα σημεία ευπάθειας, που έχουν εντοπιστεί, μπορούν να οδηγήσουν στην υποκλοπή φωτογραφιών για οικονομικούς και άλλους κακόβουλους σκοπούς.

Σύμφωνα με την Check Point Research – το τμήμα έρευνας της Check Point Software Technologies Ltd – η συνδεσιμότητα των σύγχρονων φωτογραφικών μηχανών με το Wi-Fi, καθώς και η χρήση των USB ports που διαθέτουν, τις καθιστά ευάλωτες σε επιθέσεις από ransomwares και malwares. Δεδομένου ότι οι σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές δεν χρησιμοποιούν πλέον φιλμ για τη λήψη και την αναπαραγωγή εικόνων, η Διεθνής Ένωση Βιομηχανίας Απεικόνισης (I3A) ανέπτυξε ένα τυποποιημένο πρωτόκολλο, γνωστό ως Πρωτόκολλο Μεταφοράς Εικόνας (PTP), για τη μεταφορά ψηφιακών εικόνων από τη φωτογραφική μηχανή στον υπολογιστή. Οι αναλυτές της εταιρείες εξηγούν ότι, το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, ενώ αρχικά επικεντρώθηκε στη μεταφορά εικόνων, πλέον έχει εξελιχθεί, ώστε να περιλαμβάνει δεκάδες διαφορετικές εντολές που υποστηρίζουν τα πάντα, από τη λήψη ζωντανής εικόνας έως την αναβάθμιση του firmware της κάμερας.

H Check Point Research αποφάσισε, χρησιμοποιώντας μια κάμερα, να εκμεταλλευτεί τα ευάλωτα σημεία του πρωτοκόλλου με σκοπό να μολύνει τη φωτογραφική μηχανή. “Οποιαδήποτε “έξυπνη” συσκευή, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφικών μηχανών DSLR, είναι ευάλωτη σε επιθέσεις. Οι κάμερες δεν συνδέονται πλέον απλά στο USB, αλλά στο δίκτυο Wi-Fi και το περιβάλλον που το συνοδεύει. Αυτό τις καθιστά πιο ευάλωτες σε απειλές, καθώς οι επιτιθέμενοι μπορούν να εισάγουν ransomware τόσο στην κάμερα, όσο και στον υπολογιστή στον οποίο είναι συνδεδεμένη”, σημειώνει η εταιρεία.

 

Συστάσεις

Οι αναλυτές τονίζουν ότι οι φωτογραφίες θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να υποκλαπούν η να “κλειδωθούν” μέχρι ο χρήστης να πληρώσει λύτρα για να “ξεκλειδώσει” το υλικό. Προκειμένου οι χρήστες να προστατεύσουν τις φωτογραφικές τους μηχανές από σχετικές απειλές, οι αναλυτές συνιστούν:

“- Βεβαιωθείτε ότι η φωτογραφική σας μηχανή χρησιμοποιεί την πιο πρόσφατη έκδοση firmware και εγκαταστήστε τις ενημερώσεις, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες.

– Απενεργοποιήστε το Wi-Fi της κάμερας, όταν δεν τη χρησιμοποιείτε.

– Όταν χρησιμοποιείτε Wi-Fi, προτιμήστε να αξιοποιήσετε την κάμερα ως σημείο πρόσβασης Wi-Fi, αντί να συνδέσετε τη φωτογραφική μηχανή σας σε ένα δημόσιο δίκτυο Wi-Fi”.

Πάντως, όπως τονίζουν οι αναλυτές της Check Point Research, οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών, ήδη, συνεργάζονται με τις εταιρείες ψηφιακής ασφάλειας, για να τις αντιμετωπίσουν και να καλύψουν το κενό ασφαλείας.

 

Πηγή: sepe.gr

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).