ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση για τον μεταποιητικό τομέα

Published

on

Επιβράδυνε περαιτέρω τον Ιανουάριο η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη, διολισθαίνοντας σε χαμηλό τεσσάρων και πλέον ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών Markit.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 50,5 μονάδες από 51,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, παραμένοντας αμετάβλητος από την προκαταρκτική μέτρηση.

Ο δείκτης υποχωρεί για έξι διαδοχικούς μήνες και πλέον διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2014.

Τα στοιχεία της Markit έδειξαν ότι ο γερμανικός μεταποιητικός PMI διολίσθησε σε χαμηλό άνω των τεσσάρων ετών στις 49,7 μονάδες, διολισθαίνοντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ο γαλλικός δείκτης PMI ανέκαμψε ελαφρώς σε υψηλό τριών μηνών στις 51,2 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ η Ιταλία διολίσθησε βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος στις 47,8 μονάδες που αποτελεί χαμηλό πεντέμισι ετών.

“Η μέτρηση του PMI τον Ιανουάριο ενισχύει την πιθανότητα ο μεταποιητικός κλάδος να είναι σε ύφεση και να επιβαρύνει την ευρύτερη οικονομία το πρώτο τρίμηνο”, σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson.

Advertisement

TRENDING