Τουλάχιστον 600000 νοικοκυριά μπορούν να επωφεληθούν από τα προγράμματα αξίας 1 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών έως το 2030.
Αρχής γενομένης από τις 2 Νοεμβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για την υποβολή αιτήσεων με τον προϋπολογισμό του προγράμματος να ανέχεται στα 850 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα θα «τρέχει» κάθε χρόνο, ενώ από το επόμενο έτος οι προθεσμίες υποβολής συμμετοχής δε θα είναι τόσο αυστηρές, και στόχος είναι να πραγματοποιούνται παρεμβάσεις σε 60000 σπίτια ετησίως έτσι ώστε να περιοριστεί η ενεργειακή κατανάλωσή τους.
Τα καινούργια χαρακτηριστικά του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» είναι τα εξής:
Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες. Τα νοικοκυριά -μαζί με το net metering (ενεργειακός συμψηφισμός)- θα είναι σε θέση να μειώσουν σημαντικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς δε θα πληρώνουν τίποτα στον πάροχο ενέργειας ή θα καλύπτουν την εναπομένουσα διαφορά σε περίπτωση που το φ/β δεν καλύπτει το σύνολο της ενέργειας που καταναλώνεται.
Αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες μέσω των οποίων θα είναι δυνατή η αποθήκευση ενέργειας από το φ/β με στόχο να χρησιμοποιούνται ακόμα και όταν ο ήλιος καλύπτεται από τα σύννεφα.
Smart Home: Τα νοικοκυριά μπορούν να χρηματοδοτηθούν για την εγκατάσταση συστημάτων smart lighting, remote control, για περιπτώσεις διαρροής ή υγρασίας και την τοποθέτηση έξυπνων αισθητήρων διαχείρισης θέρμανσης/ψύξης μεταξύ άλλων.
Όσοι προβούν σε αγορά ηλεκτροκίνητου αυτοκίνητου θα μπορούν να επιδοτηθούν για την εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων.
Τα νέα προγράμματα επιδιώκουν να μειώσουν σε βάθος χρόνου και με ορίζοντα δεκαετίας την τελική κατανάλωση ενέργειας κατά 9,7% για κάθε νοικοκυριό, καθώς και να επιτευχθεί η εξοικονόμηση 2,8 τόνων ισοδύναμου πετρελαίου και η συρρίκνωση των εκπομπών του CO2 σε σύγκριση με το 2005.
Oι μεγάλες επενδύσεις
Πέραν του επιδιωκόμενου οφέλους, το οποίο είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η εξοικονόμηση των δαπανών των νοικοκυριών που προκύπτουν από την κατανάλωση ενέργειας, τα παραπάνω προγράμματα επενδύσεων θα αναβαθμίσουν ενεργειακά το 15% του κτιριακού ιστού της Ελλάδας.
Το γεγονός αυτό συνεπάγεται την πραγματοποίηση επενδύσεων αξίας 11 δισ. ευρώ το 2030 για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών με αποτέλεσμα να στηριχθεί ο οικοδομικός και κατασκευαστικός κλάδος. Όπως προκύπτει και από στοιχεία του ΥΠΕΝ , υπολογίζεται πως εντός της 10ετίας αυτής που θα διενεργηθούν τα «πράσινα» επενδυτικά προγράμματα, το εισόδημα των εργαζομένων θα αυξηθεί κατά 3,4 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για τη δημιουργία 22.000 νέων θέσεων εργασίας. Από τα προγράμματα αυτά θετικά θα επηρεαστεί και η προστιθέμενη αξία του κτιριακού ιστού της Ελλάδας, η οποία θα ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ.
Από που θα αντληθούν τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση
Από το συνολικό πακέτο της ΕΕ αξίας 750 δισ. ευρώ για τη χώρα μας αναλογεί σχεδόν το 10% (72 δισ. ευρώ) των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και από το ΕΣΠΑ. Το μεγαλύτερο ποσοστό από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση δράσεων «πράσινης» ανάπτυξης και ψηφιακού μετασχηματισμού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται εντός του τρέχοντος μήνα να εκπονήσει μία στοχευμένη στρατηγική -με τίτλο «Κύμα Ανακαίνισης Κτιρίων»- με αποτέλεσμα να ενισχυθούν περαιτέρω τα πρόγραμματα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».
Η επίσημη πρώτη του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα είναι η 2η Νοεμβρίου και οι επιδοτήσεις που θα παρέχει στους δικαιούχους αναμένεται να αγγίξουν το 85% όσον αφορά οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις ενεργειακού χαρακτήρα. Επίσης, στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς χαλαρώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Ενδεικτικό είναι πως στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ακόμα και οικογένειες που το εισόδημά τους ανέρχεται στα 120.000.
Οι επιλέξιμες κατοικίες είναι οι εξής:
• Μονοκατοικία
• Μεμονωμένο Διαμέρισμα
• Πολυκατοικία
Για να ενταχθεί μία κατοικία στο πρόγραμμα θα πρέπει να τηρεί τα κάτωθι:
1. Να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία σύμφωνα με το Ε1 του προσώπου που τη χρησιμοποιεί.
2. Να υφίσταται νόμιμα
3. Η κατηγορία ενεργειακής της απόδοσης, βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), να είναι ίση η χαμηλότερη της Γ
4. Να μην έχει χαρακτηριστεί ως κατεδαφιστέα.
Το ανώτατο επιδοτούμενο ποσό διπλασιάζεται από τα 25000 ευρώ (που ίσχυαν στα προηγούμενα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον») στα 50000 ευρώ, ενώ ιδιοκτήτες με περισσότερες από μία κατοικίες μπορούν να καταβάλουν περισσότερες αιτήσεις. Το συνολικό χρηματοδοτούμενο ποσό ανέρχεται στα 100000 ευρώ.
5 εισοδηματικές κατηγορίες
Το βασικότερο κριτήριο, που θα καθορίσει και το ποσοστό της επιδότησης, αποτελεί το εισόδημα κάθε αιτούντος.
Για τα χαμηλότερα εισοδήματα η επιδότηση μπορεί να αγγίξει και το 65% ενώ σταδιακά για τα πιο υψηλά εισοδήματα το χαμηλότερο ποσοστό είναι το 35%.
2 νέες κατηγορίες επιδότησης
Παρακολουθώντας την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της κρίσης της πανδημίας, δημιουργήθηκε η κατηγορία COVID-19 Premium μέσω της οποίας η όποια επιδότηση του αιτούντος θα αυξηθεί κατά 10%, εάν και εφόσον αυτή έχει υποβληθεί εντός των ετών 2020 και 2021.
Ένα επιπλέον 10% μπορούν να λάβουν και οι αιτούντες που θέλουν να αναβαθμίσουν μεμονωμένο διαμέρισμα και μονοκατοικία με ΠΕΑ Η και Ζ, υπό την προϋπόθεση ότι με το τέλος των εργασιών η κατηγορία του ακινήτου θα έχει διαμορφωθεί στο Β.
Προϋπολογισμός
Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση -συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ- ανέρχεται στα 50000 ευρώ ή στα 100000 ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου Δικαιούχου.
Ως Ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας χαρακτηρίζονται τα 1.2 ευρώ ανά εξοικονομημένη KWh.
Για τις πολυκατοικίες ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός κοινοχρήστων παρεμβάσεων ανέρχεται στα 80000 ευρώ.
Εν κατακλείδι παρέχεται και κάλυψη των δαπανών που αφορούν τις αμοιβές του ενεργειακού επιθεωρητή, του συμβούλου έργων, τα έξοδα μελετών, ενώ ακόμα και σε ενδεχόμενο δανεισμού αυτός θα είναι άτοκος.