Με πολλή μεγάλη επιτυχία έκλεισε ο κύκλος των Εκδηλώσεων Ενδιαφέροντος για το έργο της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) που θα αναπτυχθεί ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, με ηγέτες του χώρου να εκφράζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και για την προμήθεια του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, που αφορά στο μόνιμα αγκυροβολημένο πλοίο το οποίο θα φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης LNG. Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 240 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου του 2018 είχε εκδηλωθεί ζωηρό ενδιαφέρον για το τεχνικό κομμάτι του ενεργειακού έργου με τη συμμετοχή συνολικά πάνω από 10 σχημάτων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με αξιόλογη εμπειρία στο αντικείμενο, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σημασία και τη δυναμική του, υπό ανάπτυξη, έργου από την Gastrade.
Άκρως ενθαρρυντική ήταν όμως και η έκβαση της πρώτης (μη δεσμευτικής) φάσης του Market Test, το οποίο ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις 31 Δεκεμβρίου 2018, για τη δέσμευση δυναμικότητας στον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης.
Είκοσι εταιρείες υπέβαλαν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για συνολική δέσμευση έως και 12,2 δισ. κ.μ./έτος δυναμικότητας επαναεριοποίησης στον Πλωτό Τερματικό Σταθμό και παράδοσης στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, ποσοτήτων που θα προορίζονται για τις αγορές της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Εκδήλωση Ενδιαφέροντος υπερκάλυψε πάνω από 2 φορές την τεχνική δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισ. κ.μ./έτος του έργου (και έως 8,3 δισ. κ.μ./έτος σε περιόδους αιχμιακής ζήτησης). Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση του Market Test.
Τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου
Ο αγωγός
Ο υποθαλάσσιος αγωγός μήκους 24 χιλιομέτρων θα ποντιστεί πάνω στον πυθμένα της θάλασσας σε βάθος μέχρι 15 μέτρων, ενώ για βάθος μικρότερο των 15 μέτρων (περίπου 6 χλμ. απόσταση από την ακτή) θα τοποθετηθεί σε όρυγμα και θα επιχωθεί.
Ο αγωγός θα προσαιγιαλωθεί στην περιοχή της ακτογραμμής Απαλού και θα συνεχίσει υπόγεια την πορεία του προς τον βορρά για 4 χιλιόμετρα ακόμη, μέχρι να συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στην περιοχή της Αμφιτρίτης σε νέο Μετρητικό και Ρυθμιστικό Σταθμό που θα κατασκευασθεί και θα λειτουργείται από τον ΔΕΣΦΑ για τις ανάγκες του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης.
Η πλωτή μονάδα
Η πλωτή μονάδα προσδένεται στο σημείο αγκυροβόλησης μέσω διάταξης πυργίσκου που της επιτρέπει να περιστρέφεται κατάντη της φοράς του ανέμου (360ο) ενώ σε περίπτωση που η μονάδα απομακρυνθεί από τη θέση αγκυροβόλησης (λόγω π.χ. συντήρησης) ο πυργίσκος παραμένει στο σημείο αγκυροβολίου και «αναπαύεται» στη βάση αναμονής του στον πυθμένα της θάλασσας. Οι διαστάσεις της πλωτής μονάδας θα είναι περίπου 300 μέτρα μήκος, 32,5 μέτρα διαθέσιμο πλάτος καταστρώματος και ύψος 26,5 μέτρων. Η πλωτή μονάδα περιλαμβάνει:
– Συστήματα πρόσδεσης δεξαμενοπλοίων και μετάγγισης ΥΦΑ.
– 4 δεξαμενές αποθήκευσης ΥΦΑ συνολικής χωρητικότητας έως 170.000 κυβικά μέτρα.
– 4 μονάδες αεριοποίησης δυναμικότητας 400 κυβικών μέτρων ΥΦΑ/ώρα (έκαστη).
– Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για την εξυπηρέτηση των αναγκών της πλωτής μονάδας σε ηλεκτρική ενέργεια
– Μετρητική μονάδα για την μέτρηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αεριοποιούνται.
– Χώρους διαμονής, ενδιαίτησης πληρώματος.
Η διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το τεχνικό σκέλος, είναι η συνήθης. Αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής, θα κληθούν να καταθέσουν τις τεχνικές και οικονομικές τους προσφορές.
Όσων οι τεχνικές προσφορές κριθούν άρτιες και γίνουν αποδεκτές, θα περάσουν στην τελική φάση του διαγωνισμού που είναι η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, βάσει των οποίων θα αναδειχθούν τελικά οι ανάδοχοι. Η έναρξη της κατασκευαστικής φάσης έχει οριστεί για το 2019 και η εμπορική λειτουργία για το Α’ εξάμηνο του 2021.
Πηγή: Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com