Το 2019 διαφαίνεται να είναι μια δυνατή χρονιά όσον αφορά την προώθηση και υλοποίηση σημαντικών υποδομών και για το φυσικό αέριο. Η δυναμική αυτή που αναπτυσσόταν ήδη από τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε άλλωστε και στην ωρίμανση των μεγάλων αγωγών φυσικού αερίου που θα διέρχονται από τη χώρα μας, βάζοντας την με νέους όρους στη γεωπολιτική σκακιέρα της ευρύτερησ περιοχής. Με τον TAP να βρίσκεται πλέον, τουλάχιστον στο ελληνικό τμήμα, υπό ολοκλήρωση, η νέα γενιά αγωγών βρίσκεται πλέον προ των πυλών με τη λειτουργία τους να τοποθετείται στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.
Τον σημαίνοντα ρόλο των υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου, τόνισε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χθες κατά την ομιλία του στο Athens Energy Forum 2019, αναφερόμενος και στην πρόσφατη ολοκλήρωση του διαλόγου ανάμεσα σε 7 χώρες (Ελλάδα με Ιταλία, Κύπρος, Αίγυπτος Ιορδανία, Ισραήλ και Παλαιστίνη) στο πλαίσιο του «East Med Gas Forum» («Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο»), προαναγγέλλοντας παράλληλα τη σχετική διακυβερνητική συμφωνία η οποία θα υπογραφεί τους επόμενους μήνες στην Κρήτη, για την κατασκευή του αγωγού EastMed, για τον οποίον, υπενθυμίζεται, ότι προετοιμάζονται οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες.
Μάλιστα, η αξιολόγηση για την προεπιλογή των ενδιαφερομένων βρίσκεται σε εξέλιξη με επόμενο στάδιο το Contract Notice, οπότε και θα κληθούν οι προεπιλεγέντες να υποβάλουν προσφορές σηματοδοτώντας την εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, αυτό που έπεται είναι η Περιβαλλοντική Μελέτη του έργου ενώ ήδη βρίσκεται στον «αέρα» ο διαγωνισμός για την λεπτομερή έρευνα και χαρτογράφηση του βυθού (του λεγόμενου Detailed Marine Survey ή DMS), για τον οποίο υπάρχουν ήδη κατατεθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος.
Εκτός του μεγάλου «σταρ» EastMed, όμως στα σκαριά βρίσκονται και άλλα σημαντικά έργα που θα οδηγηθούν στην έναρξη της κατασκευαστικής τους φάσης μέσα στη χρονιά.
Όπως φαίνεται, το 2019 «κληρώνει» και για τον IGB ο οποίος το προηγούμενο διάστημα έλαβε «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (για τα σχέδια κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού) ενώ παράλληλα «τρέχουν» οι σχετικοί διαγωνισμοί. Πιο συγκεκριμένα, οι 2 «βαριές» διαγωνιστικές διαδικασίες που σχετίζονται με το έργο βρίσκονται αυτή την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη, προμηνύοντας τη σύντομη έναρξη της κατασκευαστικής φάσης.
Ο διαγωνισμός που αφορά του σωλήνες, με κόστος που αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών με επόμενο βήμα την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, όσων ενδιαφερομένων φυσικά καλύπτουν τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου. Με μήκος 182 χιλιομέτρων, μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, ο αγωγός σχεδιάζεται να μεταφέρει 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη Κομοτηνή στη γειτονική χώρα, με δυνατότητα αναβάθμισης της χωρητικότητας σε 5 δισ. κ.μ. Το έργο έχει προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ και πλέον θεωρείται ιδιαίτερα ώριμο για την υλοποίησή του.
Σημαντικές εξελίξεις όμως καταγράφονται και για τον αγωγό Poseidon, έργου Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ, με τις διαγωνιστικές διαδικασίες να προχωρούν με ικανοποιητικό βηματισμό. Οι προεπιλογές των ενδιαφερομένων έχουν ήδη ολοκληρωθεί με επόμενο στάδιο τις υποβολές προσφορών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κοινοπραξίας IGI Poseidon (αποτελούμενη κατά 50% από τη ΔΕΠΑ και 50% από την Ιταλική Edison) που είναι και Φορέας Υλοποίησης του έργου, οι προσφορές για το υποθαλάσσιο τμήμα θα υποβληθούν στα τέλη Φεβρουαρίου ενώ για το χερσαίο τμήμα λίγες ημέρες αργότερα, στις 10 Μαρτίου.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει ήδη υποβληθεί στο ΥΠΕΝ από το περασμένο καλοκαίρι ενώ σειρά έχουν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Περιφερειών για τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, στις περιοχές από όπου θα διέρχεται το ενεργειακό έργο. Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιαζόμενος αγωγός φυσικού αερίου, θα διατρέχει το βόρειο τμήμα της χώρας από τα ανατολικά προς τα δυτικά, θα διαθέτει ένα χερσαίο τμήμα μήκους 760 χλμ. (καταρρίπτοντας το ρεκόρ του TAP με εγχώριο μήκος 550 χλμ.) και ένα υπεράκτιο τμήμα (σύνδεσης με την Ιταλική πλευρά) μήκους 216 χλμ.
Αναφορικά με τη χερσαία όδευση, ο IGI Poseidon θα ξεκινά από τους Κήπους Έβρου και με κατεύθυνση προς τα δυτικά, θα καταλήγει στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας, στην Περιφέρεια Ηπείρου, με τελικό προορισμό την Ιταλία.
Ένα άλλο έργο για το οποία τα νέα είναι πραγματικά ενθαρρυντικά είναι και το περίφημο FSRU Αλεξανδρούπολης (Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου), το οποίο, όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει έναν Τερματικό Σταθμό στρατηγικής σημασίας στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η φάση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το τεχνικό κομμάτι του ενεργειακού έργου υπήρξε άκρως επιτυχημένη, δεδομένου ότι συνολικά συμμετείχαν πάνω από 10 σχήματα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με αξιόλογη εμπειρία στο αντικείμενο, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά τη στρατηγική σημασία και δυναμική του, υπό ανάπτυξη, έργου από την Gastrade, ενώ αντίστοιχα ζωηρό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για την αξιοποίηση της ενεργειακής υποδομής, σε εμπορικό επίπεδο (Market Test), το οποίο άγγιξε τα 12,2 δισ. κ.μ./έτος υπερκαλύπτοντας την τεχνική δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισ. κ.μ./έτος του έργου.
Πηγή:Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com