ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Μικρή υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα σε Ευρωζώνη και Ε.Ε.

Published

on

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο υποχώρησε στην ΕΕ (κατά 1,5 μον., στις 103,7 μον2.), ενώ αντίστοιχα μειώθηκε και στην Ευρωζώνη (κατά 1,6 μον., στις 104,0) μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, η πτώση του δείκτη στην Ευρωζώνη εκπορεύεται από την επιδείνωση του κλίματος στη Βιομηχανία (-2,5) και λιγότερο στο Λιανικό εμπόριο (-1,4).

Αντίθετα, οι σχετικοί δείκτες εξασθένισαν οριακά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (-0,7) και στις Κατασκευές (-0,8) ενώ έμειναν αμετάβλητοι στις Υπηρεσίες. Στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης ανέκαμψε μόνο στην Ολλανδία (+0,4), ενώ επιδεινώθηκε αισθητά στην Γερμανία (-1,5) και την Ισπανία (-2,6) και ηπιότερα στην Γαλλία(-1,0) και την Ιταλία(-1,0). Στην ΕΕ, η ήπια υποχώρηση των προσδοκιών προκύπτει κυρίως ως αποτέλεσμα της αισθητής επιδείνωσης του δείκτη στο Ην Βασίλειο (-1,5) η οποία ενισχύθηκε από την εντονότερη μεταβολή του κλίματος στην Πολωνία (-3,7). Σε τομεακό επίπεδο δεικτών, αντίστοιχα με την Ευρωζώνη, καταγράφεται επιδείνωση του κλίματος στην Βιομηχανία και στους Καταναλωτές ενώ η επιδείνωση στο Λιανικό εμπόριο ήταν λιγότερο αισθητή από εκείνη στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη παρατηρείται εντονότερη εξασθένιση στον τομέα των Κατασκευών, ενώ στις Υπηρεσίες σημειώθηκε ελαφρά βελτίωση.

Αναλυτικότερα:

– Στη Βιομηχανία, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -3,7 και -4,1 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προσδοκίες για την εξέλιξη της παραγωγής μεταβάλλονται αρνητικά και στις δύο ζώνες, όπως και οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης, ενώ τα εκτιμώμενα αποθέματα μεταβάλλονται θετικά στην σε αμφότερες τις δύο ζώνες.

– Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +8,5 και +11,5 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους μεταβάλλονται αρνητικά και στις δύο ζώνες, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης βελτιώνονται αισθητά στην ΕΕ και ηπιότερα στην Ευρωζώνη.

– Στο Λιανικό Εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +1,2 και -1,1 μονάδες αντίστοιχα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα επιδεινώνονται στην Ευρωζώνη και βελτιώνονται στην ΕΕ, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα υποδηλώνουν αποκλιμάκωση στην Ευρωζώνη σε αντίθεση με την ΕΕ. Οι προβλέψεις για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες εξασθενούν και στις δύο ζώνες αντίστοιχα.

– Στις Κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κινήθηκε στις +2,5 και +6,7 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις για την απασχόληση εξασθενούν στην ΕΕ όπως και στην Ευρωζώνη, ενώ οι προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών βελτιώνεται στην Ευρωζώνη και επιδεινώνεται στην ΕΕ.

– Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -7,7και -7,9 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους τελευταίους 12 μήνες παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητες σε αμφότερες τις δύο ζώνες, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις τους για τη μελλοντική εξέλιξή του τους επόμενους 12 μήνες μεταβάλλονται οριακά αρνητικά. Οι προβλέψεις για τη γενική κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνονται και στις δύο ζώνες, ενώ οι προβλέψεις για κύριες αγορές τους επόμενους μήνες παραμένουν στα επίπεδα του Μαρτίου τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη.

– Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (δεν περιλαμβάνεται στο δείκτη κλίματος) μειώνεται αισθητά τόσο στην ΕΕ (+12,2 από +19,2 μον. στην ΕΕ) όσο και στην Ευρωζώνη (+12,1 μον. από +19,8). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώνονται, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης αλλά με ελαφρά ηπιότερο ρυθμό, ενώ οι προβλέψεις της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο εξασθενούν οριακά.

 

Advertisement

TRENDING