ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Lamda Development: Αύξηση της αξίας των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου

Published

on

Νέο ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας το 2018 σημείωσε η LAMDA Development, όπως προκύπτει από τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν για το έτος 2018.

Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) των τριών εμπορικών κέντρων κινήθηκε ανοδικά, παρουσιάζοντας αύξηση 15,6% σε σχέση με το 2017 και ανήλθε σε €59,2 εκατ., κυρίως λόγω της εξαγοράς του υπόλοιπου ποσοστού 50% του εμπορικού κέντρου The Mall Athens το β’ εξάμηνο του 2017.

Tα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του ομίλου προ αποτιμήσεων ανήλθαν σε €48,4 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 16,9%, ενώ, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαφορές από τις αποτιμήσεις των επενδυτικών ακινήτων στην εύλογη αξία τους, το συνολικό EBITDA ανήλθε σε €103,8 εκατ.

 

Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων αγγίζει σταθερά το 100% ενώ το ενδιαφέρον από νέους Μισθωτές παραμένει έντονο. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων καθώς, επίσης, και η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων, παρουσίασαν σε σύγκριση με το 2017, αύξηση 3% και 1,6% αντίστοιχα. 

Σημειώνεται, ότι ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την LAMDA Development αποτέλεσε η συμφωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδιοκτήτη της έκτασης στην οποία έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί το Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos, για την παράταση της σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης για 30 επιπλέον έτη, έως το 2065.
Τον περασμένο Αύγουστο, μετά την ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάπτυξη της δυτικής πτέρυγας του κτηρίου του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης εντός του οποίου λειτουργεί το Golden Hall, με στόχο την ολοκλήρωση της επένδυσης στα τέλη του 2019. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε €25 εκατ., ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό προβλέπεται η επένδυση αυτή να συμπληρώσει και να ενισχύσει περαιτέρω το υφιστάμενο εμπορικό κέντρο Golden Hall, δημιουργώντας παράλληλα περισσότερες από 500 νέες θέσεις εργασίας.

Αναφορικά με το έργο του Ελληνικού, όπως έχει ήδη αναφερθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης. Σε εξέλιξη βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τόσο η έγκριση των πολεοδομικών μελετών μέσω Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) όσο και η ολοκλήρωση του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού, που αφορά στην αδειοδότηση του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος – Καζίνο (IRC), τα οποία αποτελούν συμβατικές αιρέσεις για την απόκτηση της «Ελληνικό Α.Ε.» και την έναρξη των εργασιών.

Τέλος, επισημαίνεται πως η μετοχή της LAMDA Development για το έτος 2018 παρουσίασε μικρότερη πτώση (-17%) σε σύγκριση με το Γενικό Δείκτη (-24%).
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (Net Loan to Value) ανήλθε στο υγιές ποσοστό του 44,0%.

Advertisement

TRENDING