REAL ESTATE

Με επενδύσεις 700 εκατ. προχωρά η Prodea – Τα “πράσινα” κτίρια & ο στόχος του free float

Published

on

Τα κεντρικά γραφεία της Prodea Investments - Πηγή: Prodea Investments

Η προώθηση του επενδυτικού της πλάνου και η μείωση του δανεισμού της βρίσκεται στα πρώτα πλάνα της Prodea, της μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ της χώρας.

Στην τακτική γενική συνέλευση που διεξήχθη, η διοίκηση της εταιρείας παρουσίασε τους τομείς που επικεντρώνει το επιχειρηματικό της σχέδιο για το επόμενο διάστημα. Πρωταρχικό μέλημα η προώθηση του επενδυτικού της προγράμματος, ύψους 700 εκ. ευρώ, με υφιστάμενα και νέα έργα.

Από αυτά, το 69,5% είναι ήδη συμφωνημένα και έχουν συμβασιοποιηθεί, ένα ποσοστό της τάξεως του 20,5% βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς διαπραγμάτευσης, ενώ το 10% έχει λάβει εγκρίσεις προκαταρκτικά.

Η στρατηγική εστίαση της Prodea αφορά σε “πράσινα” ακίνητα, με σκοπό να γίνει πρώτη σε ιδιοκτησία πράσινων ακινήτων στην Ελλάδα. Απόδειξη της πρόθεσης αυτής, πως το 97% των υφιστάμενων έργων αφορούν σε κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον, έχοντας πράσινη πιστοποίηση.

Από τα ακίνητα που έχει καταλήξει σε οριστική συμφωνία η Prodea το 37% είναι πλήρως ιδιόκτητα, στο 43% αναμένεται να αποκτήσει πλήρη κυριότητα του project, ενώ δεσμευτικές μελλοντικές εξαγορές είναι μόνο το 20%. Από αυτά τα ακίνητα, το 34% αφορά επαγγελματικούς χώρους και γραφεία, το 31% τουριστικές μονάδες, ξενοδοχεία και οικιστικές κατοικίες, το 27% logistics, ενώ ένα 3% αφορά χώρους μεικτής χρήσης, γραφείων και εμπορικών καταστημάτων.

Με βάση την επιτυχία στον τομέα των επενδύσεων, η Prodea το πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένει επιπλέον έσοδα της τάξεως των 12,4 εκ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη αναφέρει πως στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2026 το ύψος των εσόδων θα φτάσει τα 26,2 εκ. ευρώ.

Σε ότι αφορά των τομέα των πωλήσεων μικρών ακινήτων, η εταιρεία έλαβε τα έτη 2021-22, κέρδη της τάξης του 7,3% σε σχέση με την αγοραία αξία, ενώ επιπλέον 31 εκ. ευρώ αναμένεται να λάβει μέσα στο 2023.

Μέρος των εσόδων αυτών αναμένεται να δοθεί στην αποπληρωμή μέρος των χρημάτων που έχει δανειστεί, το οποίο στο τέλος του 2022 έφτασε στο 1,361 δισ. ευρώ.

Στους μεσοπρόθεσμους στόχους της εταιρείας, επίσης, είναι η μείωση μεικτού LTV (loan to value) σε ποσοστό 40%-45% από 53% στο τέλος του 2022 και του καθαρού LTV από 45,6% σε 35%-40%.

Ένας εξίσου σημαντικός στόχος για την Prodea είναι η αύξηση της διασποράς (free float), με στόχο το μικρό ποσοστό του 7,5% αυτής της περιόδου να φτάσει στο 15% και πάνω.

Advertisement

TRENDING