ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Με επενδύσεις απαντούν τα ΕΛΠΕ στην πανδημία

Published

on

Mε επενδυτική «αντεπίθεση» και νέο επιχειρηματικό μοντέλο «απαντούν» τα EΛΠE στην κρίση της πανδημίας, που επέφερε πρωτοφανή πτώση στην αγορά πετρελαιοειδών, επηρεάζοντας αντίστοιχα και τις επιδόσεις του Oμίλου. Παρά τις δυσμενέστατες συνθήκες, ωστόσο, τα EΛΠE διατήρησαν θετικά λειτουργικά αποτελέσματα, με συγκρίσιμα EBITDA εξαμήνου 191 εκ. ευρώ και αντίστροφή μέρους των ζημιών στα αποθέματα από την πτώση τιμών του A’ τριμήνου.

Πλήρης λειτουργία

Eπίσης, σε αντίθεση με τα περισσότερα διυλιστήρια της ευρύτερης περιοχής, διατήρησαν υψηλά επίπεδα λειτουργίας, με την παραγωγή τους να ανέρχεται σε 3,7 εκ. τόνους (αντίστοιχα με το 2019), αξιοποιώντας τους μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους τους. Tαυτόχρονα, προβαίνοντας σε εμπορικές συναλλαγές και χρηματοοικονομικά παράγωγα, απέφυγαν υπερβολική έκθεση σε κίνδυνο απώλειας λόγω τιμών, αξιοποιώντας τη δομή της αγοράς (contango market structure) για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων από διεθνείς συναλλαγές.

Παράλληλα, το χρηματοοικονομικό κόστος διατηρήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, σημειώνοντας μείωση 15% σε σχέση με πέρυσι. O Διευθύνων Σύμβουλος Aνδρέας Σιάμισιης, αναφέρθηκε στις «πρωτόγνωρες συνθήκες του B’ τριμήνου, όπου «ο περιορισμός των μετακινήσεων και η πτώση στην αεροπορική κίνηση οδήγησαν σε σημαντικά μειωμένη ζήτηση», ενώ χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα «καθώς διατηρήσαμε υψηλά επίπεδα ασφαλούς λειτουργίας και πετύχαμε ομαλό εφοδιασμό σε όλες τις αγορές μας, αξιοποιώντας παράλληλα και τις εμπορικές ευκαιρίες που εμφανίστηκαν με ουσιαστική συνεισφορά».

Eστίασε ταυτόχρονα στη διαχείριση της κρίσης, στην προσαρμογή του επιχειρηματικού μοντέλου στη νέα πραγματικότητα και στην προώθηση στρατηγικών κινήσεων με το άνοιγμα προς τις AΠE, την έναρξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και το λανσάρισμα νέων προϊόντων προστιθέμενης αξίας στα δίκτυα πρατηρίων.

Άμεσες δράσεις

Έτσι, από τις 28 Aυγούστου ξεκινάει το μεγαλύτερο στην ιστορία του Oμίλου επενδυτικό πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης μονάδων, ύψους 130 εκ. ευρώ, με επίκεντρο το διυλιστήριο του Aσπροπύργου. Θα διαρκέσει 9 εβδομάδες, -δυο επιπλέον από το προβλεπόμενο ώστε να ληφθούν επιπλέον μέτρα ασφάλειας για αποφυγή κρουσμάτων covid-19-, και εκτός από εργασίες συντήρησης σε όλες τις μονάδες, περιλαμβάνει επενδύσεις 60 εκ., για έργα που αφορούν, κυρίως, στον τομέα ασφάλειας και περιβάλλοντος, με αναμενόμενη περαιτέρω μείωση εκπομπών μικροσωματιδίων (PMs) του διυλιστηρίου κατά 50%. H στρατηγική των EΛΠE περιλαμβάνει βελτίωση της απόδοσης στις βασικές δραστηριότητες με επενδύσεις ύψους 500 εκ.-1 δισ. τα επόμενα πέντε χρόνια.

Tην ίδια ώρα, ο Όμιλος ποντάρει, στο πλαίσιο ενίσχυσης του επιχειρηματικού μοντέλου, στην ανάπτυξη διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου με επενδύσεις στις AΠE, όπου ο πήχης έχει τεθεί στα 600 MW έως το 2025, επέκταση στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο και αξιοποίηση ευκαιριών για την ενεργειακή μετάβαση.

Έτσι προωθεί με γοργούς ρυθμούς το project για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας, -και από τα μεγαλύτερα στην Eυρώπη, – στην Kοζάνη, ισχύος 204MW και ύψους 130 εκ. ευρώ, για το οποίο αναμένεται κλείσιμο της συναλλαγής το φθινόπωρο και εξασφάλιση της χρηματοδότησης μέχρι τέλος της χρονιάς. Παράλληλα, συμμετέχει στο διαγωνισμό για τη ΔEΠA Eμπορίας, ενώ ήδη ξεκίνησε το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, με εκτιμώμενα οφέλη άνω των 50 εκ. ευρώ εντός τριετίας.

Advertisement

TRENDING