ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με ικανοποίηση και ενθουσιασμό αποδέχτηκαν το νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό οι φορείς του κλάδου

Published

on

Είναι από τις λίγες φορές που κάποια προσπάθεια της οποιασδήποτε κυβέρνησης, τυγχάνει να βρίσκει καθολικής αποδοχής από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Στην προκειμένη περίπτωση το πολυνομοσχέδιο της Υπουργού Τουρισμού, κα. Έλενας Κουντουρά για τον Θεματικό Τουρισμό έγινε αποδεκτό με ενθουσιασμό και ικανοποίηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στην συνεδρίαση της Επιτροπής που έλαβε μέρος στην Βουλή συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των φορέων και του ΣΕΤΕ (ΣΕΤΚΕ,FEdHATTA, HAPCO κα) και είδαν το σύνολο των αιτημάτων τους να ενσωματώνεται στο κατατεθέν νομοσχέδιο. Ευχαρίστησαν λοιπόν την Υπουργό που τους έδωσε την δυνατότητα να συμμετέχουν με τον πιο ενεργό τρόπο σε αυτήν την διαβούλευση η οποία είχε ολοκληρωθεί στις 27 Ιουνίου του 2018.

Ειδικότερα, ο Ανδρέας Λαζαρίδης, εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών – ΠΟΞΕΝ, δήλωσε στην Επιτροπή της Βουλής ότι  «για πρώτη φορά θεσμοθετεί τη δυνατότητα μετάφρασης και διερμηνείας ως δυνατότητα κάλυψης της έλλειψης ξεναγών, μια δυνατότητα που οριζόταν μέχρι τώρα σε εγκυκλίους του Υπουργείου Τουρισμό, αλλά είναι η πρώτη φορά που θεσμοθετείται σε νομοσχέδιο. Επίσης, για πρώτη φορά ορίζονται στο νομοσχέδιο τα προσόντα των κατ’ εξαίρεση ξεναγών, όπως και η διάρκεια της άδειας» ενώ με τη σειρά του ο Μάρκος Δάνας, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών επισήμανε ότι είναι απόλυτα ευχαριστημένος με το νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδιών και Τουρισμού (FedHATTA), Λύσανδρος Τσιλίδης, κινήθηκε σε ανάλογο κλίμα δηλώνοντας ευχαριστημένος από το νομοσχέδιο και περισσότερο από το μητρώο συνεδριών καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Αυτό είναι σπουδαίο(σ.σ. το μητρώο συνεδριών). Ξέρουμε ποιοι έρχονται, ποτέ έρχονται και πόσα αφήνουν στο τόπο».

Η αναγνώριση του επαγγέλματος του τουριστικού συνοδού είναι μία από τι καινοτομίες που εισάγει το νομοσχέδιο του Υπουργείου κάτι που επισημάνθηκε από την αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Σωματείου Τουριστικών Συνοδών, Φωτεινή Ραλλάτου.

Ενώ, και ο πρόεδρος του ΣΕΤΚΕ, Παναγιώτης Τοκούζης, κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τόνισε ότι «με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφισης του νομοσχεδίου θα επιλυθούν πάγια αιτήματα του κλάδου μας, τα οποία έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των επιχειρήσεών μας ως τώρα». Και συνέχισε σημειώνοντας: «Όσον αφορά τον κλάδο μας, θεωρώ πως σίγουρα θα υπάρχει ανάπτυξη με την ψήφιση των ειδικών μορφών τουρισμού, μιας και θα είναι ο λόγος που θα υπάρχει επέκταση της τουριστικής περιόδου, κάτι το οποίο το επιζητεί όλη η τουριστική αγορά. Οι ειδικές μορφές τουρισμού οι οποίες θεσμοθετούνται τώρα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι αυτές που θα δώσουν την ώθηση στην επέκταση της τουριστικής περιόδου».

Η κα. Κουντουρά αφού ευχαρίστησε όλους τους φορείς για τις πολύ εποικοδομητικές προτάσεις τους, τόνισε κατά την τοποθέτησή της στην Επιτροπή της Βουλής ότι «εισάγεται το πρώτο στην Ελλάδα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για  την ανάπτυξη, την οργάνωση και την εποπτεία των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και της επιχειρηματικότητας στον θεματικό τουρισμό, και ανοίγει νέους ορίζοντες στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας».

Η Υπουργός έχει χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο εμβληματικό, ενώ τώρα τόνισε ότι βάσει αυτού, δίνεται στον τουρισμό μια νέα μεγάλη ευκαιρία που θα αποφέρει αύξηση της απασχόλησης και των εσόδων καθώς και οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για όλους.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού θεσμοθετεί ένα βασικό πλαίσιο ανάπτυξης «ώριμων» θεματικών τουριστικών προϊόντων και ειδικών μορφών τουρισμού που θα συμβάλλει στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου της εθνικής τουριστικής πολιτικής για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο. Με τις νέες διατάξεις για τον θεματικό τουρισμό στόχος είναι:

•Η ακόμη πιο δυναμική προώθηση νέων ελληνικών προορισμών

•Η ισόρροπη κατανομή των τουριστών σε όλη τη χώρα και καθ΄ολη τη διάρκεια του έτους

•Την παροχή στον επισκέπτη πιστοποιημένων υπηρεσιών και υψηλής ποιότητας αυθεντικών ταξιδιωτικών εμπειριών

•Η διασύνδεση δραστηριοτήτων του τουρισμού με  τομείς της οικονομίας, όπως η αγροδιατροφή και η μεταποίηση

•Η στήριξη των περιφερειακών και τοπικών κοινωνιών σε όλη την Ελλάδα,  μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, νέων πηγών εσόδων, νέας επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου με τίτλο «Θεματικός τουρισμός – Ειδικές μορφές τουρισμού» η οποία κράτησε δεκαπέντε ημέρες (12 Ιουνίου-27 Ιουνίου) αλλά και η κατανόηση της πληθώρας των αιτημάτων τους από την Υπουργό, είχε ως αποτέλεσμα την ικανοποίηση όλων για το κατατεθέν νομοσχέδιο. Χθες το μεσημέρι, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Βουλή από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια για την τελική του ψήφιση.

Θάνος Τσαλουχίδης – bizness.gr

 

Advertisement

TRENDING