REAL ESTATE

Με σουηδικό αέρα… η Pasal – Νέο όνομα και στόχευση ακινήτων

Published

on

Με αέρα ανανέωσης μπαίνει το 2021 για την Pasal Development, συμφερόντων του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη.

Μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίστηκε το Νοέμβριο του 2020 και την είσοδο της ΝΟΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αλλά και τις πρόσφατες μεταβιβάσεις μετοχών στη σουηδική Nequiter, η εταιρεία εξειδικεύει την στόχευσή της σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων ενώ προγραμματίζει και αλλαγή ονόματος.

Η νέα στόχευση

Στρατηγική επιλογή της εταιρείας είναι η περαιτέρω δραστηριοποίηση στον κλάδο των logistics, με την απόκτηση νέων αποθηκευτικών χώρων εντός του 2021, αλλά και ο τριπλασιασμός της αξίας των ακινήτων που έχει στην κατοχή της, από περίπου 120 εκ. ευρώ (εκτίμηση για το τέλος του 2020) σε 360 εκ. ευρώ.

Εκτός από τη στρατηγική τοποθέτηση της εταιρείας στον κλάδο των logistics, η Pasal επεκτείνει τις επενδύσεις της σε εμπορικά ακίνητα (big boxes) με ισχυρούς μισθωτές, μακροχρόνιες μισθώσεις και υψηλές αποδόσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η πρόσφατη εξαγορά του ακινήτου που στεγάζει κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος, στη Λεωφόρο Λαυρίου στην Παιανία, έναντι 2,5 εκ. ευρώ περίπου.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Το Νοέμβριο του 2020, αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 9 εκ. ευρώ, μέσω εισφοράς σε είδος από δύο εταιρείες: μια από το χώρο των logistics στον οποίο η Pasal τοποθετείται στρατηγικά και μια από την έτερη εταιρεία του Ηλία Γεωργιάδη, που έχει αναλάβει τα 20 νέα σχολεία μέσω ΣΔΙΤ στην Αττική.

Συγκεκριμένα:

  • η NOE Μεταλλικές κατασκευές θα εισφέρει το 22,1% δύο ακινήτων (αγροτεμαχίων) στην περιοχή του Ασπροπύργου. Το υπόλοιπο της αξίας των 2 ακινήτων θα εξαγορασθεί με μετρητά από την Pasal.
  • η JPA Κατασκευή & Διαχείριση Σχολείων Αττικής ΑΕΕΣ θα εισφέρει το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου. Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία αυτή του Ηλία Γεωργιάδη έχει αναλάβει ένα μεγάλο έργο νέων σχολείων μέσω ΣΔΙΤ στην Αττική.

Με τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, η ΝΟΕ αποκτά πλέον το 19,5% της Pasal ενώ το ποσοστό του Ηλία Γεωργιάδη (Sterner Stenhus Greece AB) αυξάνεται στο 75% περίπου.

Πρόσφατα, μάλιστα, έγινε άλλη μια συναλλαγή (εκτός χρηματιστηρίου) που αφορά τη μεταβίβαση μετοχών από την Sterner Stenhuse Greece AB στη σουηδική επενδυτική εταιρεία Nequiter, χωρίς ωστόσο να αλλάξουν τα ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιο.

Μάλιστα, η εταιρεία δρομολογεί νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 ενώ εξετάζεται και η έκδοση εταιρικού ομολόγου, προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Η αλλαγή ονόματος

Στην επόμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Pasal, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της αλλαγής ονόματος της εταιρείας. Προς το παρόν, δεν έχει διαρρεύσει το νέο όνομα, ωστόσο αναμένονται νεώτερα μετά την Γ.Σ. της 5ης Φεβρουαρίου.

Advertisement

TRENDING