ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Μέσα στον Απρίλιο ξεκινούν οι εργασίες για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης

Published

on

Μια ανάσα από την έναρξη της κατασκευαστικής φάσης βρίσκεται η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης. Αυτή την περίοδο εξασφαλίζονται οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, μέρος των οποίων τελούν υπό την έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, γεγονός που έχει επιφέρει μια ελαφρά καθυστέρηση στην όλη διαδικασία ενώ παράλληλα ετοιμάζεται και η Μελέτη Εφαρμογής.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πηγές κοντά στο έργο, η άδεια εκσκαφών αναμένεται να εκδοθεί τις προσεχείς ημέρες, η οποία θα επιτρέψει στις μπουλντόζες να πιάσουν δουλειά ήδη εντός του Απριλίου, εγκαινιάζοντας επίσημα την κατασκευή της νέας Μονάδας. Η διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου έχει οριστεί 18 μήνες.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ που βρισκόταν στο χώρο που έχει χωροθετηθεί το σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, με παράλληλη κατασκευή ΧΥΤΥ που άλλωστε αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των υποδομών της υπό ανάπτυξης ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Απορριμμάτων) στη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για το εν λόγω έργο, υπογράφηκε στις αρχές της χρονιάς με ανάδοχο τη Μεσόγειο. Η σύμβαση συνολικού ύψους 57,5 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή και τη λειτουργία της μονάδας για περίοδο 25 ετών.

Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 78 μήνες, περιλαμβάνει 5 χρόνια συντήρησης ενώ η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. διατηρεί το δικαίωμα της μονομερούς ανανέωσης της σύμβασης, κατά το μέρος που αφορά στη λειτουργία, για επιπλέον χρονικό διάστημα έως και 19,5 χρόνια. Η λειτουργία της νέας μονάδας τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης θα επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα όλων των Δήμων της ΠΕ Ροδόπης και των Δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης της ΠΕ Έβρου, εξυπηρετώντας πληθυσμό 200.000 κατοίκων. Τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι θα απασχοληθούν στην κατασκευή της, ενώ θα δημιουργηθούν 50 νέες θέσεις εργασίας.

Η Μονάδα θα παράγει ενέργεια και ωφέλιμα δευτερογενή υλικά ενώ θα περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για το διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, βιολογική επεξεργασία με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο σε μονάδα ισχύος 700 ΚW και αερόβια κομποστοποίηση για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού.

Η συνολική ποσότητα αποβλήτων που θα οδηγείται ετησίως σ’ αυτήν είναι 44.826 τόνοι, εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα (υπολείμματα τροφών και πράσινα κήπων) από τους «καφέ» κάδους των νοικοκυριών (5.971 τόνοι).

 

Πηγή: Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

Advertisement

TRENDING