ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι τον Απρίλιο η ψήφιση του ν/σ για την « Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα»

Published

on

To νομοσχέδιο έχει τεθεί από την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση που θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαρτίου.

Κύρια αποστολή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι η διευκόλυνση της χρηματοδότησης πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με απώτερο στόχο την  βιώσιμη και δίκαιη  ανάπτυξη.

Στην ουσία πρόκειται για την μετεξέλιξη του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ( ΕΤΕΑΝ) με δυνατότητα όχι μόνο παροχής εγγυήσεων αλλά και έμμεσης χρηματοδότησης (indirect finance).

Κάτω από την ομπρέλα της θα υπαχθούν διάφορα Ταμεία του ΕΤΕΑΝ και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του Υπουργείου Οικονομιας και Ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει εξαρχής μια υποδομή να την υπηρετήσει. Ξεκινώντας η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ήδη θα κινητοποιεί, δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους 5 δις ευρώ, με συνολική επίπτωση στην ελληνική οικονομία περισσότερων των 11 δις ευρώ.

Με βάση τον σχεδιασμό του η  Αναπτυξιακή Τράπεζα θα δρα σε μεγάλο βαθμό ως εταίρος των εμπορικών τραπεζών  προσφέροντας στους δανειολήπτες συμπληρωματικά κεφάλαια με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο αλλά και εγγυήσεις, οι οποίες θα επιτρέπουν στις τράπεζες να δανείσουν με μικρότερο ρίσκο σε μικρομεσαίες εταιρείες.

Πέραν των χρηματοδοτήσεων, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της ανάπτυξης και τη θεσμική αναβάθμιση του προγραμματισμού της οικονομίας, όπως και την ανάπτυξη της σχετικής τεχνογνωσίας. Επίσης θα συμβάλλει καταλυτικά στη διαμόρφωση και υλοποίηση σύνθετων αναπτυξιακών προγραμμάτων με τη συνεργασία του κράτους, του ιδιωτικού τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης

Το υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης σχεδιάζει το επόμενο διάστημα σειρά δράσεων ενημέρωσης των πολιτών και όλων των ενδιαφερόμενων μερών στην Ελλάδα και διεθνώς

 Στο πλαίσιο αυτό την περασμένη  Πέμπτη,  στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης διοργάνωσε συζήτηση με θέμα «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Δυνατότητες & Προοπτικές».

Στην ομιλία τους ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης,  Γιάννης Δραγασάκης επισήμανε ότι η ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας  έρχεται να καλύψει  ένα κενό δεκαετιών. Συνδέεται με τη στρατηγική, το σχεδιασμό της ανάπτυξης και τη χρηματοδότησή της χώρας, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να έχει στη μεταμνημονιακή εποχή για την Ελλάδα.

Ο κ. Δραγασάκης  υπογράμμισε ότι για να επιτύχει στο ρόλο της η Αναπτυξιακή Τράπεζα κρίσιμοι παράγοντες θα είναι η σαφήνεια της αποστολής της, η καθιέρωση αυστηρών “κριτηρίων αποδοτικότητας” και η διαφάνεια . 

Η χρήση αυτών των κριτηρίων θα επιτρέψει να αποφεύγονται δάνεια που θα είναι άστοχα ή «κόκκινα», και τα οποία ουσιαστικά θα ακυρώνουν την αποστολή του όλου θεσμού ενώ δεν θα χρησιμοποιείται  ως εργαλείο για την πελατειακή ενίσχυση κομματικών ή κυβερνητικών « φίλων».

Όπως παρατήρησε ο Γιάννης Δραγασάκης, «η επικείμενη ψήφιση του Νόμου δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Αλλά μερικές φορές η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Και αυτό ισχύει στην περίπτωση αυτή».

H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την επίτευξη των στόχων της θα ακολουθεί τις βασικές αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης με στόχο την αξιόπιστη, υπεύθυνη και διαφανή λειτουργία της, με σεβασμό στο εθνικό νομικό πλαίσιο και τις διεθνείς καλές πρακτικές διευκολύνοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση κυρίως των μικρομεσαίων, κοινωνικών και νεοφυών επιχειρήσεων, των συνεταιρισμών και των δημόσιων φορέων.

Για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την επιθυμητή αυτοτέλειά της και, άρα για την αποτελεσματική λειτουργία της ίδιας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, με τον περιορισμό ότι η Γενική Συνέλευση δεν θα μπορεί να τροποποιεί τα καταστατικά άρθρα που προβλέπουν την επωνυμία, τη διάρκεια και την πλειοψηφική συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία δεν μπορεί να μειωθεί πέραν του 50% συν μία μετοχή.

Τέλος, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα λειτουργήσει ως πρεσβευτής και συνομιλητής της χώρας με τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθώς και με χρηματοδοτικούς διεθνείς οργανισμούς.

Η Επενδυτική Τράπεζα σχεδιάστηκε με την τεχνική βοήθεια του αντίστοιχου γαλλικού φορέα και με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Δείτε  το σχέδιο νόμου και τη σχετική αιτιολογική έκθεση.

Νίκος Παρμενόπουλος – bizness.gr  

 

Advertisement

TRENDING