ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρή κάμψη του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Οκτώβριο στην Ελλάδα

Published

on

Μικρή κάμψη παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Οκτώβριο, στις 106,7 από 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ.

Με εξαίρεση τη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, οι υπόλοιποι επιχειρηματικοί τομείς, αλλά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη διορθώνουν ελαφρά την έντονη ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών, με μικρή αναδίπλωση των αντίστοιχων προσδοκιών. Ήταν αναμενόμενο η προεκλογική και μετεκλογική ευφορία να μετριαστεί σε κάποιο βαθμό, όμως ο δείκτης συνολικά κινείται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, όταν μάλιστα ο αντίστοιχος δείκτης στο σύνολο της Ευρώπης υποχωρεί επί αρκετούς μήνες.

Σε συνέχεια της προεκλογικής περιόδου, τα άμεσα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ιδίως μέσω της φορολογίας (κυρίως επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και ακινήτων) και ενδεχομένως συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων τροφοδότησαν τις θετικές προσδοκίες κατόπιν των εκλογών. Πλέον, ο βαθμός υλοποίησης των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης και οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό εάν το οικονομικό κλίμα θα βελτιωθεί περαιτέρω ή όχι.

Άλλωστε, στην πλευρά των νοικοκυριών, η ελάφρυνση των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία εκτός των χαμηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών είναι προς το παρόν μικρή. Στην πλευρά των επιχειρήσεων, σημαντική προϋπόθεση για τη συνέχιση αύξησης της απασχόλησης και την τόνωση των επενδύσεων και της παραγωγής αποτελεί ο εξορθολογισμός της επιβάρυνσης της εργασίας από το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα. όπου εκκρεμούν νέες παρεμβάσεις της οικονομικής πολιτικής.

Φυσικά, στη διαμόρφωση των προσδοκιών κατά τους επόμενους μήνες θα παίξουν ρόλο, άμεσα ή έμμεσα, και εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, όπου καταγράφεται σταδιακή επιβράδυνση της ανάπτυξης και δεν μπορούν να αποκλείονται αναταράξεις.

Αναλυτικότερα:
  • Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση περιορίστηκε, όπως και ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα ενώ οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν ήπια.
  • Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα περιορίστηκαν, όπως επίσης και οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση.
  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρούν αισθητά, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους μεταβάλλονται οριακά, ενώ τα αποθέματα διογκώνονται.
  • Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων για υποχωρούν, ενώ οι αντίστοιχες την τρέχουσα ζήτηση υποχωρούν μεν, αλλά ηπιότερα, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.
  • Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους υποχωρούν, ενώ βελτιώνεται και η πρόθεση για αποταμίευση, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για την ανεργία.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Μικρή επιδείνωση επιχειρηματικών προσδοκιών, λόγω κυρίως απαισιόδοξων προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε ήπια τον Οκτώβριο, στις 105,3 (από 106,8 τον Σεπτέμβριο) μονάδες, επίπεδο ωστόσο υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (98,9 μον.).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε ήπια, το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες μειώθηκε αισθητά, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποδυναμώθηκαν ελαφρώς.

Αναλυτικά:

α) Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στις -7 μονάδες (από -9 μον. τον Σεπτέμβριο), με το 22% (από 23%) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 15% σταθερά να αναφέρει το αντίθετο.

β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο υποχώρησε κατά 8 μονάδες και διαμορφώθηκε στις +21, με το 30% (από 38%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και το 9% σταθερά μείωσή της.

γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο αποδυναμώθηκε περαιτέρω κατά 2 μονάδες έναντι του Σεπτεμβρίου, στις +9 μονάδες, με το 15% ( από 18%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 6% (από 7%) να δηλώνει το αντίθετο.

δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Οκτώβριο μικτές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο ενισχύθηκαν αισθητά στις +11 μονάδες (από +1 τον Σεπτέμβριο), ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού ήταν αμετάβλητες, στις -8 μονάδες, ενώ οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν ήπια(+20 από +25 μον. ο δείκτης).

ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες εξασθένησαν τον Οκτώβριο (στις +29 από +36 μον. το ισοζύγιο), με το 35% (από 44%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και το 6% (από 8%) μείωσή τους. Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις κινήθηκε έντονα ανοδικά, στις +20 (από +8) μονάδες, με το 34% (από 27%) των ερωτηθέντων να εκτιμά άνοδό τους.

στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής ενισχύθηκαν στους 5,5 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να αυξάνεται ήπια, στο 71,9% (από 70,6%).

ζ) Ο αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκε ήπια και διαμορφώθηκε στις -10 μονάδες (από -13 μονάδες), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να διαμορφώνεται στο 13% (από 8%) και το 23% (από 22%) να αναμένει υποχώρηση.

η) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών διαμορφώθηκε στις -2 (από -3) μονάδες, με το 85% (από 91%) των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο και το 6% (από 3%) να αναμένει άνοδο.

Advertisement

TRENDING