ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και νέο κύτταρο ΧΥΤΥ για το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Published

on

Επεκτείνονται τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και εκτός ηπειρωτικής Ελλάδας. Μετά  τις ενθαρρυντικές εξελίξεις για την υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διάθεσης Απορριμμάτων στη Ρόδο, στο ΕΣΠΑ εντάσσεται άλλο ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο στο διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων, τη Σύρο, της οποίας οι υποδομές βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, μετά και τη λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσής της με το διασυνδεδεμένο σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν απόφασης της Ειδικής Υπηρεσίας του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου με τίτλο «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΧΥΤΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ –  ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ», προϋπολογισμού  6.529.225,26 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ).

Το έργο που θα αναπτυχθεί εντός της αδειοδοτημένης έκτασης του υφιστάμενου ΧΥΤΑ, περιλαμβάνει δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και θα υλοποιηθεί με 3 υποέργα.

Υποέργο 1: Μελέτες για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων και την επέκταση του ΧΥΤ Σύρου. Το Υποέργο 1 αφορά στην πλήρη ωρίμανση του Υποέργου 2, με την εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων μελετών για τη δημοπράτησή του, ήτοι τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων, οριστική μελέτη, τεύχη δημοπράτησης και ΣΑΥ-ΦΑΥ.

Υποέργο 2: Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και επέκταση ΧΥΤ νήσου Σύρου (με σημαντική αύξηση της διάρκειας ζωής της εγκατάστασης). Το υποέργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων, δυναμικότητας 5.800 τόνων/έτος υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και 928 τόνων/έτος προδιαλεγμένων στην πηγή βιοαποβλήτων, συμπεριλαμβάνοντας και τα πράσινα απόβλητα, καθώς και στην επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Σύρου με χωρητικότητα τουλάχιστον 180.000 κ.μ.

Υποέργο 3: Τεχνικός Σύμβουλος για την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και επέκταση ΧΥΤΑ ν. Σύρου». Αντικείμενο του Τεχνικού Συμβούλου είναι η παροχή όλων των απαραιτήτων τεχνικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τον Εργοδότη για την επιτυχή υλοποίηση του Υποέργου 2 λόγω της εξειδικευμένης φύσης αυτού (επεξεργασία και διάθεση αστικών αποβλήτων).

Σημειώνεται ότι η σχεδιαζόμενη ΜΕΑ θα έχει δυνατότητα ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί) καθώς και παραγωγής κομπόστ, το οποίο θα προορίζεται τόσο για αποκαταστάσεις και περιαστικό πράσινο (χαμηλότερης ποιότητας κομπόστ) όσο και για γεωργικές χρήσεις (υψηλότερης ποιότητας κομπόστ, κατάλληλου για εδώδιμες χρήσεις).

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το έργο αναμένεται να καταστήσει τη Σύρο το πρώτο πράσινο νησί ανακύκλωσης στην Ελλάδα φέρνοντας μία οριστική λύση με ορθολογική διαχείριση όλων των ρευμάτων αστικών αποβλήτων για πρώτη φορά σε ελληνικό νησί.

Κατά τη φάση κατασκευής και -μετέπειτα- λειτουργίας της Μονάδας, αναμένεται να δημιουργηθούν 50 θέσεις εργασίας. Φορέας υλοποίησης και δικαιούχος της χρηματοδότησης είναι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, η ημερομηνία λήξης της Πράξης έχει οριστεί για τις 31/12/2021.

Πηγή: Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

Advertisement

TRENDING