ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Ναι από Περιφέρεια, όχι από Δήμο για τη μεγάλη αραβική επένδυση στη Μύκονο

Published

on

Ένα ναι, ένα όχι και μια απόφαση σε αναμονή συντελούν το σκηνικό για τη μεγάλη αραβική τουριστική επένδυση στη Μύκονο.

Το Blue Iris project, που έχει ήδη ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, δρομολογείται στο νησί από την αραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners, αλλά έχει συναντήσει αρκετά εμπόδια στην υλοποίησή του.

Συνοψίζοντας τις εξελίξεις, ο Δήμος Μυκόνου επιμένει στο “όχι” ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο “ναι”. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις τους έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και οποιεσδήποτε επιπτώσεις στην εξέλιξη της επένδυσης θα μπορέσουν να έρθουν μέσω δικαστικών οδών.

Σε αυτές έχει ήδη προσφύγει ο Δήμος Μυκόνου και αναμένεται η σχετική απόφαση το ΣτΕ επί της υπόθεσης.

Οι γνωμοδοτήσεις και η προσφυγή στο ΣτΕ

Στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου της 28ης Φεβρουαρίου 2021 συζητήθηκε το θέμα της επένδυσης και γνωμοδότησε θετικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) της επένδυσης, από την εταιρία Blue Iris Α.Ε.

Αντίθετα, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου, της 26ης Φεβρουαρίου 2021, όπου συζητήθηκε το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κατά πλειοψηφία αυτό γνωμοδότησε και πάλι αρνητικά.

Μάλιστα, ο Δήμος έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ κατά του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) για την επένδυση. Η υπόθεση συζητήθηκε στο ΣτΕ στις 5 Φεβρουαρίου 2021 και αναμένεται η τελική απόφαση.

Γιατί αντιδρά ο Δήμος Μυκόνου

Οι ενστάσεις του Δήμου αφορούν κυρίως δύο ζητήματα:

  • τη δημιουργία ενός “μυκονιάτικου χωριού” στην έκταση της επένδυσης, που θα θυμίζει γενικά τη Χώρα της Μυκόνου και γενικά τη μυκονιάτικη αρχιτεκτονική. O Δήμος τονίζει ότι «στην προτεινόμενη διάταξη και μορφή των κατασκευαζόμενων μονώροφων και διώροφων κτιρίων του ξενοδοχειακού καταλύματος της Blue Iris τύπου «χωριό», πρέπει να τονισθεί εκ προοιμίου η πλήρης ασυμβατότητά τους με τη νήσο Μύκονο, που ουδέποτε ιστορικά είχε χωριά ή οικισμούς και η οποία μορφολογία των κατασκευαζόμενων βιλών της επένδυσης (σαν μικρή Χώρα της Μυκόνου) αντιστρατεύεται πλήρως τον παραδοσιακό χαρακτήρα του νησιού. Ποτέ στη Μύκονο δεν υπήρξαν οικιστικές πυκνώσεις.
  • τη δημιουργία της μαρίνας για super yachts (άνω των 24 μέτρων). Ο Δήμος υποστηρίζει ότι «η πρόβλεψη κατασκευής καταφυγίου τουριστικών σκαφών τέτοιου μεγέθους στη θαλάσσια έκταση έμπροσθεν της επένδυσης παραβιάζει ευθέως τη συνταγματική υποχρέωση περί ήπιας, βιώσιμης ανάπτυξης των μικρών νησιών όπως η Μύκονος, καθώς και των παραδοσιακών οικισμών και αρχαιολογικών χώρων, στους οποίους συγκαταλέγεται ο οικισμός της Άνω Μεράς». Επιπλέον, όπως τονίζει, απειλεί τόσο τα λιβάδια ποσειδωνίας στην ακτή μπροστά από την επένδυση αλλά και τη φώκια monachus monachus που ενδημεί σε γετιονική νησίδα, 2 ν.μ. από την περιοχή της επένδυσης.

Το προφίλ της επένδυσης

Η προτεινόμενη επένδυση, περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας ξενοδοχειακής μονάδας 5*, δυναμικότητας 192 κλινών με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, κέντρου ευεξίας (spa), πολυχώρο εκδηλώσεων και καταστήματα. Προ του παράκτιου μετώπου του ακινήτου προτείνεται η χωροθέτηση καταφυγίου τουριστικών σκαφών.

Η συγκεκριμένη θέση “Καραπέτης” της επένδυσης βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού της Μυκόνου, σε γεωτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 60,324 στρεμμάτων. Η περιοχή ενδιαφέροντος βρίσκεται στα νότια του νησιού και συγκεκριμένα στη δυτική ακτή του όρμου Αγίας Άννας, ο οποίος αποτελεί τραπεζοειδούς σχήματος με άνοιγμα μπρος τα νοτιοανατολικά.

Τέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή 65 κατοικιών ενός δωματίου επιφάνειας 45-50m2, 15 κατοικιών επιφάνειας 70m2, 9 κατοικιών των 2 δωματίων επιφάνειας 100m2, 5 κατοικιών των 3 δωματίων επιφάνειας 130m 2 και μιας βίλας 160m 2.

Τα δωμάτια αυτά θα εξυπηρετούνται από τα κτίρια σίτισης και αναψυχής, καθώς και τα καταστήματα και το χώρο εισόδου με τα γραφεία.

Στόχος της επένδυσης είναι να δημιουργηθεί ένα υψηλού επιπέδου τουριστικό συγκρότημα που θα περιλαμβάνει όλες τις ανέσεις και θα δύναται να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες, οι οποίες θεωρούνται, ως ιδανικές, από ταξιδιώτες με υψηλή οικονομική και κοινωνική στάθμη.

Τα επόμενα βήματα

Πέρα από το νομικό σκέλος της επένδυσης, τα επόμενα βήματα είναι τα εξής: μετά την έκδοση του Π.Δ. (εφόσον φυσικά εγκριθεί και προχωρήσει), έπεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η έγκρισή της από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ), η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και τέλος η έκδοση της οικοδομικής άδειας.

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).