RESIDENTIAL

Νέες περιπέτειες για το οικιστικό project της Hines στη Βούλα

Published

on

Τα κτήματα Κόνιαρη στη Βούλα - Πηγή: Hines

Στα δικαστήρια φαίνεται ότι θα λυθεί τελικά το θέμα με το μεγάλο οικιστικό πρότζεκτ των Hines και Henderson Park στη Βούλα.

Αν και το περασμένο καλοκαίρι, στο άκουσμα της επένδυσης, ο Δήμος δεν είχε εμφανιστεί αντίθετος στη συγκεκριμένη επένδυση, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις όμως, πλέον, μέσω του Δημάρχου, κου Κωνσταντέλλου, όμως εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετος.

Τα δύο κύρια επιχειρήματα που προβάλλει ο Δήμος αφορούν το κατά πόσο η επένδυση μπορεί να χαρακτηριστεί ως στρατηγική, καθώς όπως υποστηρίζει είναι απλά κατασκευή σπιτιών, αλλά και τα λάθη που επισημάνθηκαν στην αίτηση της εταιρείας προς την Enterprise Greece, για ένταξή της στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων.

Μιλώντας στον Ρ/Σ Αθήνα 98,4, ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήλωσε σχετικά:

«Η κοινοπραξία των δύο εταιρειών σχεδιάζει την ανάπτυξη συνολικά 400 κατοικιών, μέσω επένδυσης της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ την οποία επιχειρεί να εντάξει στις διατάξεις του νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων.

Δεν μπορεί η κατασκευή σπιτιών να αποτελέσει στρατηγική επένδυση. Στρατηγική επένδυση είναι κάτι καινοτόμο που θα δημιουργήσει υπεραξία για τον τόπο ή θέσεις εργασίας, που δεν θα δημιουργούνταν. Προφανώς επιδιώκουν το χαρακτηρισμό στρατηγική επένδυση για να μπουν σε διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης και να παρακάμψουν τον δήμο.

Αυτή η επιθετική επένδυση με χαρακτηριστικά «καουμπόι» δεν μπορεί να περάσει έτσι».

Σχετικά με το κατά πόσο ο Δήμος είναι αντίθετος ή όχι προς τις επενδύσεις, ο κος Κωνσταντέλλος δήλωσε:

«Δεν είμαστε κατά των επενδύσεων, την επένδυση στον Αστέρα την χαιρετίσαμε και την στηρίξαμε, την Μαρίνα το ίδιο. Αυτές είναι επενδύσεις που ανεβάζουν την πόλη. Ο πλούτος που θα δημιουργηθεί από αυτό το οικιστικό project θα είναι ουσιαστικά εξαγωγή κερδών από τη χώρα μας. Πάρε τα λεφτά και τρέχα δηλαδή. Δεν πιστεύω πως θα ξεκινήσει αυτή η επένδυση αν δεν αποφανθούν πριν τα ελληνικά δικαστήρια για τη νομιμότητα της και τις ενστάσεις μας».

Όσον αφορά την κατάθεση της μήνυσης, ο Δήμαρχος 3Β δήλωσε ότι υπάρχουν τρία σημαντικά λάθη στην αίτηση της εταιρείας προς την Enterprise Greece:

«Πρώτον πως η περιοχή είναι αμιγούς κατοικίας ενώ είναι αποκλειστικής κατοικίας, δηλαδή, δεν επιτρέπεται τίποτα άλλο εκτός από κατοικίες. Δεύτερον ότι επιθυμούν και τουριστικές εγκαταστάσεις εκεί ενώ δεν επιτρέπονται σε αυτή την περιοχή και τρίτον παρουσιάζουν λάθος και το ΦΕΚ που καθορίζει τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης της συγκεκριμένης περιοχής».

Σχετικά με το θέμα του συντελεστή δόμησης και της απαλλοτρίωσης της περιοχής, ο κος Κωνσταντέλλος ανέφερε ότι:

«Παράλληλα ο δήμος έχει ξεκινήσει την διαδικασία μείωσης του συντελεστή δόμησης από 0,6 σε 0,3 για να υπάρξει ένα πολεοδομικό ισοζύγιο στη περιοχή. Προτείνουμε λοιπόν στο ελληνικό δημόσιο τη μείωση του συντελεστή δόμησης. Αν η αίτησή μας δεν γίνει δεκτή θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη. Ταυτοχρόνως έχουμε ξεκινήσει και τη διαδικασία απαλλοτρίωσης, η οποία ωστόσο είναι πολύ δύσκολη καθώς απαιτεί περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ. Ίσως αποφασίσουμε να απαλλοτριώσουμε μέρος της έκτασης για το οποίο θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε τους ανάλογους πόρους»

Οι επόμενες κινήσεις του Δήμου 3Β

Μετά την κατάθεση της μήνυσης από το Δήμο, η Δημοτική Αρχή αναμένει τις σχετικές ενέργειες του Δ.Σ. της Εnterprise Greece, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ζητηθούν από το Εισαγγελέα περαιτέρω διώξεις, κατά της συγκεκριμένες εταιρείας, για παράβαση καθήκοντος.

Τέλος, σε περίπτωση που η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή εκδώσει κοινή Υπουργική Απόφαση για την ένταξη μίας μη στρατηγικής επένδυσης στις στρατηγικές επενδύσεις, η Δημοτική Αρχή προτίθεται να καταθέσει αίτηση ακύρωσης και αναστολή εκτέλεσης της ΚΥΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Tο έργο αφορά την οικιστική – τουριστική ανάπτυξη του Project Voula σε 8 οικοδομικά τετράγωνα, συνολικής έκτασης περίπου 71 στρεμμάτων, στα Εφοπλιστικά της Βούλας. Η έκταση είναι ευρύτερα γνωστή ως Κτήματα Κόνιαρη.

Θα περιλαμβάνει την κατασκευή 250-350 διαμερισμάτων και κατοικιών, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικιστικούς ή τουριστικούς λόγους. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χωροταξικό – πολεοδομικό πλαίσιο, στην περιοχή μπορούν να κατασκευαστούν μόνο κατοικίες, με συντελεστή δόμησης 0,60 και συντελεστή κάλυψης 30%, με μέγιστο ύψος των κτισμάτων να μην ξεπερνάει τα 13 μέτρα. Τα κτίσματα πρέπει να φέρουν επίσης κεκλιμένη στέγη με κεραμίδια.

Επίσης, θα περιλαμβάνονται γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές, υπόγειους χώρους στάθμευσης και υπηρεσίες ασφάλειας.

Το project θα ολοκληρωθεί σε 3 φάσεις, με χρονικό ορίζοντα τα 4 χρόνια, και η επένδυση θα φθάσει συνολικά τα 135 εκ. ευρώ.

Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία VHPH Properties, που έχει συσταθεί το περασμένο καλοκαίρι με στόχο την αγοραπωλησία ακινήτων και οικοπέδων.

Advertisement

TRENDING