ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

O άγονος διαγωνισμός για το ακίνητο της Ζαλοκώστα και οι αλλαγές που έκανε ο ΕΦΚΑ

Published

on

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2018 ο ΕΦΚΑ προκήρυξε πλειοδοτικό διαγωνισμό με κατάθεση κλειστών προσφορών, για την εκμίσθωση και την εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης του ακινήτου επί της οδού Ζαλοκώστα 7 (με 2 υπόγεια, ισόγειο και 5 ορόφους, συνολικής επιφάνειας 1.854 τ.μ.) στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο υπάγεται στην ιδιοκτησία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο διαγωνισμός όπως προκηρύχθηκε, ήταν αποκλειστικά για τη λειτουργία ξενοδοχείου με προδιαγραφές διεθνούς αλυσίδας 5 αστέρων, ελάχιστου ύψους 1.920.000 ευρώ. Μάλιστα, ένας από τους όρους ήταν οι υποψήφιοι να καθίστανται οι ίδιοι, ως νομικά πρόσωπα, Διαχειριστές Ξενοδοχείου (Hotel Operators), με τεκμηριωμένη εμπειρία τουλάχιστον 5 ετών.

Αναφορικά με τη μίσθωση, ο ΕΦΚΑ είχε ορίσει ότι η μηνιαία τιμή δεν μπορούσε να πέσει κάτω από τις 17.000 ευρώ. Σημειώνεται, πως το μηνιαίο μίσθωμα θα προσαυξανόταν ετησίως με ποσοστό ίσο με την αύξηση του Δείκτη Τιμή Καταναλωτή (ΔΤΚ) του προηγούμενους έτους, όπως δημοσιεύεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ή όποια άλλη αρχή τυχόν την αντικαταστήσει, προσαυξημένη κατά 10% (ΔΤΚ x 1,1), προσθετικά στο μίσθωμα του προηγούμενους έτους.

Ο διαγωνισμός δεν είχε την απαιτούμενη ανταπόκριση γι’ αυτό κι από την αρχική ημερομηνία προκήρυξης, προέκυψαν 3 κατά σειρά παρατάσεις. Εν τέλει ούτε τότε ήρθε κάποια πρόταση για το ακίνητο και μοιραία, ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξιοποίηση του ακινήτου επί της Ζαλοκώστα 7 είναι από τις άμεσες προτεραιότητες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Γι’ αυτό, προσεχώς, αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι νέος πλειοδοτικός διαγωνισμός από τον ΕΦΚΑ. Με την ελπίδα, αυτή τη φορά, να υπάρξει κινητικότητα.

Σημαντικό είναι ότι αυτή τη φορά, πιθανότατα, ο ΕΦΚΑ δεν θα διαθέτει το ακίνητο αποκλειστικά για την ανέγερση 5άστερης ξενοδοχειακής μονάδας, αλλά και για κάποια ενδεχόμενη εμπορική χρήση. Ίσως, το ότι πριν η πρόβλεψη αφορούσε μόνο τη δημιουργία ενός 5άστερου καταλύματος, σ’ ένα διατηρητέο κτίριο που δεν μπορεί να ξεπεράσει τη δυναμικότητα 20-25 δωματίων, να ήταν ένας από τους λόγους που δεν καρποφόρησε η προσπάθεια εκμίσθωσης.

Λεπτομέρειες σχετικά με το πότε ακριβώς θα ανακοινωθεί ο νέος διαγωνισμός δεν υπάρχουν. Πάντως το τίμημα θα βρίσκεται, περίπου, στο ποσό που είχε οριστεί την τελευταία φορά (σ.σ. κατώτατο όριο οι 17.000 ευρώ μηνιαίως). Επισημαίνεται, ότι η εκμίσθωση για τον εκάστοτε πλειοδότη θα είναι για 30 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης για ακόμη 10 έτη.

 

Χρήστος Δημόπουλος-bizness.gr

 

 

Advertisement

TRENDING