REAL ESTATE

Ο στόχος της Premia Properties για χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ & τα σχέδια μετατροπής σε ΑΕΕΑΠ

Published

on

Κέντρο Αποθήκευσης (μέρος του οποίου Κατηγορία Ζ) με γραφειακούς χώρους, στο Δήμο Μάνδρας, Αττική Πηγή: Premia Properties

Τα τελευταία χρόνια και με την αλλαγή ιδιοκτησίας και ηγεσίας στην πάλαι ποτέ Pasal Development, η εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων Premia Properties, όπως είναι το νέο όνομα της πρώην Pasal, σημειώνει μία κατακόρυφη αύξηση του χαρτοφυλακίου της αλλά και βελτίωση της χρηματιστηριακής της εικόνας, καθιστώντας εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο μετατροπής της σε ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία).

Το 2021 ήταν μία ιδιαίτερα καλή χρονιά για την Premia Properties, δεδομένου ότι σημείωσε έκρηξη εσόδων και κερδών, η οποία σηματοδοτήθηκε και από την επιτυχή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου τον μήνα Ιούλιο, συνολικής αξίας 75 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2021 τα ενοποιημένα έσοδα της Premia Properties ανήλθαν στα 3,6 εκατ. ευρώ, έναντι 0,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2020. Ενώ, τα έσοδα από μισθώσεις επενδυτικών ακινήτων διαμορφώθηκαν στα 2 εκατ. ευρώ έναντι 0,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Επίσης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου επενδύσεων αυξήθηκε κατά 61%, για να διαμορφωθεί στα 171,5 εκατ. ευρώ τέλη Ιουνίου 2021. Συγκεκριμένα,  προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό της συνολικά εννέα νέα ακίνητα. Έξι στον τομέα logistics και τρία σε εμπορικά ακίνητα τύπου big-box.

Η συνεργασία με την Dimand

Μέσα από στρατηγικής σημασίας συνεργασίες, με κορυφαία τη συμφωνία-πλαισίου που υπέγραψε τους προηγούμενες με την Dimand SA, η Premia Properties αποκτά τον αέρα του leader στην εγχώρια real estate αγορά.

Η Premia Properties σκοπεύει μέχρι το 2026, με την υλοποίηση του γενικότερου επενδυτικού της σχεδίου, να έχει στην ιδιοκτησία της ένα χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 1.000 διαμερισμάτων, έμφαση στην ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του.

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Dimand, ανακοινώθηκε η πρώτη αγοραπωλησία ακινήτου διαμερισμάτων, εκεί που η Dimand τα τελευταία χρόνια προχωρά τη μεγάλη επένδυση Piraeus Port Plaza για την ανάπλαση της περιοχής του Παπαστράτου. Ενώ, υπογράφει και προσύμφωνο για την απόκτηση αυτοτελούς ακινήτου εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments) στην ίδια περιοχή, στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά.

Το ακίνητο αποτελείται από 58 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα, συνολικού εμβαδού 3.600 τμ και είναι μισθωμένο σε επώνυμη διεθνή εταιρεία μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης η οποία λήγει το 2034. Η αξία της συναλλαγής θα ανέλθει σε 10,2 εκατ. Ευρώ.

Τα τελευταία αποκτήματα της Premia

Τα τελευταία 7 αποκτήματα της Premia που ενισχύουν το χαρτοφυλάκιό της κατά περίπου  55 εκατ. ευρώ αφορούν σε:

Κτίρια αποθηκών logistics
    • Στο Δήμο Ασπροπύργου Αττικής, κτίρια αποθηκών συνολικής επιφανείας 11.982,05 τ.μ., εκμισθωμένο στη Friesland Campina Hellas A.E.
    • Στον Δήμο Ασπροπύργου Αττικής, αποθήκη επιφανείας 7.298 τ.μ.,εκμισθωμένο στη MEDITERRANEAN LOGISTICS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΩΝ ΔΙΑΝΟΜΩΝ.
    • Στη Μάνδρα Αττικής, κτίρια αποθηκών logistics, συνολικής επιφανείας 15.664,30 τ.μ., εκμισθωμένο στη Henkel Hellas ABEE.
    • Στο 1ο χλμ. Της ΕΟ Σίνδου-Χαλάστρας, αποθήκες logistics, επιφάνειας 25.724,78 τ.μ., , εκμισθωμένο στην εταιρεία «ΣΗΓΚΑΛ ΔΙΑΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ»
    • Στο Δήμο Ελευσίνας, αποθήκες logistics, επιφανείας 10.148,82 τ.μ., εκμισθωμένο στην SYNERGY IN SUPPLY CHAIN
Εμπορικά ακίνητα
  • Στο Δήμο Κατερίνης, κατάστημα επιφανείας 1.374,35 τ.μ., μισθωμένο στην ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.
  • Στο 7ο χλμ. Ε.Ο. Καλαμάτας-Τρίπολης, κατάστημα, ισόγειου κτιρίου επιφανείας 2.286,39 τ.μ., μισθωμένο στην PRAKTIKER HELLAS.

Η προοπτική μετατροπής σε ΑΕΕΑΠ

Μπορεί στους στόχους της δυναμικά αναπτυσσόμενης εταιρείας Διαχείρισης Ακινήτων να είναι η ενίσχυση της παρουσίας της σε εμπορικά ακίνητα (big-boxes), σε κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα (φοιτητικές εστίες, σχολεία, γεροκομεία κ.λπ.) και logistics, ωστόσο το ενδιαφέρον της για την μεγάλη αγορά των οικιστικών ακινήτων και το ήδη διευρυμένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της, σηματοδοτούν μία νέα εποχή.

Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων διαθέτει τα απαραίτητα ίδια κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της περαιτέρω ανάπτυξής της αλλά και την μετατροπή της. Γεγονός που της επιτρέπει την μετατροπή της σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), καθώς καλύπτει όλα τα κριτήρια της σχετικής νομοθεσίας.

Οι προοπτικές κατά το άμεσο μέλλον

Με το αβαντάζ της εκρηκτικής αύξησης εσόδων αλλά και της διεύρυνσης της μετοχικής της βάσης που ανακοίνωσε μόλις τον Ιούλιο 2021, με την είσοδο της Fastighets AB Balder και την εισφορά σε ακίνητα και μετρητά συνολικής αξίας 75 εκατ. ευρώ, η Premia Properties διεκδικεί την ανταγωνιστική της επικράτηση στο κλειστό κλαμπ των leaders του εγχώριου real estate.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, η αξία του χαρτοφυλακίου της Premia θα αγγίξει τα 169 εκατ. ευρώ, από 115 εκατ. ευρώ σήμερα. Ενώ, με την έκδοση εταιρικού ομολόγου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που δρομολογεί, βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο στρατηγικό στόχο διαμόρφωσης του χαρτοφυλακίου της στα 500 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας και και στο 1 δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια.

Advertisement

TRENDING