Τους έντεκα κανόνες, εφαρμόζει από σήμερα στις αστικές συγκοινωνίες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την ασφαλέστερη μετακίνηση των επιβατών σε Μετρό, λεωφορεία, τραμ, προαστιακό και τρόλεϊ. Οι κανόνες αυτοί είναι:
1. Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ λεωφορεία, τρόλεϊ, για επιβάτες και για εργαζόμενους.
2. Δεν μετακινούμαστε αν έχουμε συμπτώματα ίωσης, έστω και ήπια.
3. Διατηρούμε αποστάσεις ασφαλείας εντός συρμών και οχημάτων, όπως και σε σταθμούς και στάσεις.
4. Έλεγχος από «βοηθούς επιβατών» κατά την είσοδο μας σε 45 σημαντικότερους σταθμούς μετεπιβίβασης του Μετρό, που έχουν ανταπόκριση με τραμ και λεωφορεία και είναι και οι πιο πολυσύχναστοι για αποφυγή συνωστισμού.
5. Χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ μόνο εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος μετακίνησης και μόνο για σημαντικό λόγο.
6. Χρησιμοποιούμε ιδιωτικά μέσα όπου είναι εφικτό- Δεν θα υπάρχει δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.
7. Επιτρέπονται δύο επιβάτες σε κάθε ΙΧ (πέραν του οδηγού), από έναν επιβάτη που ισχύει μέχρι σήμερα.
8. Αυξάνεται η συχνότητα δρομολογίων σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ.
9. Απαγορεύεται η χρήση των ανελκυστήρων, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα.
10. Παρατείνεται σε λεωφορεία και τρόλεϊ το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα.
11. Κλιμακωτή προσέλευση δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες για αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ.
Αυτό που θα πρέπει να συνηθίσουν οι επιβάτες -και που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ-, είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Θα πρέπει, εφόσον το μέσο που θέλουν να μετακινηθούν, δεν έχει τον απαιτούμενο χώρο, να περιμένουν για το επόμενο.
Το πόσο σοβαρά έχει πάρει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την νέα κατάσταση, είναι και η για πρώτη φορά σύσταση χρήση του ι.χ. (εφόσον υπάρχει και είναι εφικτό) από τους πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν έναντι των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Οι “βοηθοί επιβατών”
Το “νέο” που θα ζήσουν από σήμερα οι επιβάτες, είναι οι “βοηθοί επιβατών”. Πρόκειται για ελεγκτές της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ που θα είναι επιφορτισμένοι για την ενημέρωση των επιβατών για την τήρηση των παραπάνω κανόνων και ιδιαίτερα τη χρήση μάσκας. Θα υπάρχουν σε 45 σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους της Αθήνας, κυρίως σε σταθμούς Μετρό που συνδέονται με Τραμ, Προαστιακό και λεωφορειακές γραμμές αλλά και σε κεντρικές στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ. Ενημερωτικές πινακίδες για την τήρηση των παραπάνω θα είναι διαθέσιμες σε όλους τους σταθμούς Μετρό αλλά σε κεντρικές στάσεις λεωφορείων αλλά και στα οχήματα.
Ο έλεγχος χρήσης μάσκας θα γίνεται από αστυνομικούς που θα είναι εντός των σταθμών και οι οποίοι θα επιβάλουν πρόστιμα σε όσους “ξεχάσουν” να τη φορέσουν.
Ιδιαίτερα κρίσιμος θα είναι ο ρόλος τους στους κεντρικούς σταθμούς: Σύνταγμα, Ομόνοια, Πειραιάς, Μοναστηράκι, Φάληρο, Δ.Πλακεντίας. Το σημερινό “crash test” θα δείξει το κατά πόσο οι επιβάτες είναι επαρκώς ενημερωμένοι αλλά και εξοπλισμένοι.
Επιπλέον, στα λεωφορεία εξακολουθεί να αποκλείεται η χρήση της μπροστινής θύρας και μαζί κάποια μπροστινά καθίσματα για την ασφάλεια του οδηγού. Η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις μεταξύ των επιβατών είναι υποχρεωτικά.
Προαστιακός-Ταξί
Σε πλήρη λειτουργία τίθεται και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αθηνών (Πειραιάς – Κιάτο, Πειραιάς – Αεροδρόμιο, Αθήνα – Χαλκίδα και Άνω Λιόσια – Κορωπί). Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική αλλά και η τήρηση των αποστάσεων. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συστήνει την ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων μέσω app. Ο έλεγχος θα γίνεται ηλεκτρονικά, εντός των συρμών.
Στα ταξί εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο μεταφοράς ενός επιβάτη, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους. Η χρήση προστατευτικής μάσκας απαραίτητη.
Φόρτιση καρτών
Στη διάθεση του κοινού θα είναι τα εκδοτήρια εισιτηρίων που ήταν ενεργά και προ κορονοϊού και τα Αυτόματα Μηχανήματα Έκδοσης (ΑΜΕΚ). Και στις δύο περιπτώσεις συνιστάται η χρήση χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας. Οι συστηματικοί χρήστες, περίπου 1,5 εκατ. κάτοχοι προσωποιημένων καρτών, έχουν τη δυνατότητα να φορτίσουν ηλεκτρονικά την ΑΤΗ.ΕΝΑ card μέσω κινητού (Android ή με τεχνολογία NFC) ή υπολογιστή, ώστε να πάνε απευθείας στο ακυρωτικό μηχάνημα.
Πύκνωση δρομολογίων
Το υπουργείο ΥΠΟΜΕ, έχει φροντίσει για την πύκνωση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς. Από σήμερα θα κινούνται περί τα 1.000 λεωφορεία και τρόλεϊ, όσα δηλαδή και περίπου πριν την πανδημία. Στις τρεις γραμμές του Μετρό οι χρονοαποστάσεις θα είναι ανά έξι λεπτά τις ώρες αιχμής και στο Τραμ κάθε οκτώ λεπτά.
Χρήση μάσκας
Φυσικά, δεν ξεχνάμε πριν από κάθε μας μετακίνηση να είμαστε εφοδιασμένοι με γάντια, μάσκες και απολυμαντικά μέσα ενώ κρίσιμη είναι η σωστή χρήση της μάσκας. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ:
• Εφαρμόστε υγιεινή των χεριών με πλύσιμο ή με αλκοολούχο αντισηπτικό αμέσως πριν φορέσετε τη μάσκα και οπωσδήποτε πριν την αφαιρέσετε.
• Τοποθετείστε τη μάσκα ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι και να μην υπάρχουν κενά μεταξύ μάσκας και προσώπου. Εάν η μάσκα έχει μεταλλικό έλασμα πιέστε το απαλά γύρω από τη ράχη της μύτης. ΜΗΝ αγγίζετε τη μάσκα όταν τη φοράτε γιατί μπορεί να μεταφέρετε τον ιό στα δάκτυλά σας.
• Η μάσκα αφαιρείται πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με λαστιχένιους βραχίονες, αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους λαστιχένιους βραχίονες.
• Μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας! Θεωρείται μολυσμένο!
• Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.
• Απορρίπτεται τη μάσκα κρατώντας την πάντα από τα κορδόνια ή τους λαστιχένιους βραχίονες.
• Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων πλύνετε την το συντομότερο δυνατόν μετά από κάθε χρήση με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60ο.
Πηγή: ypodomes.com