RESIDENTIAL

Οι 2 νέες τάσεις στην αγορά κατοικιών στην Ελλάδα

Published

on

To συγκρότημα πολυτελών κατοικιών One Athens στο Λυκαβηττό - Πηγή: Engel & Völkers

Η πανδημία και οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές που έχει φέρει και θα φέρει και στο άμεσο μέλλον έχουν αρχίσει να επηρεάζουν και τις τάσεις στην αγορά ακινήτων.

Όσον αφορά τις οικιστικές επενδύσεις, δύο είναι οι νέες μεγάλες τάσεις που παρατηρούνται και στην Ελλάδα πλέον.

Η εμπειρία του 2020, εν μέσω της πανδημίας, έδειξε ότι οι Έλληνες πλέον επιθυμούν να αγοράσουν μεγαλύτερα σε επιφάνεια σπίτια (θυσιάζοντας ακόμη και την τοποθεσία) που έχουν σύγχρονες προδιαγραφές (νεόδμητα) σε σχέση με τις παλιές κατοικίες.

Τάση #1: μεγαλύτερες σε επιφάνεια κατοικίες

Όπως είχε σημειώσει πρόσφατα σε ομιλία του στο συνέδριο Prodexpo North ο Γιώργος Κορμάς, Επικεφαλής Group Real Estate του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και CEO της Πειραιώς Real Estate:

«Βλέπουμε ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι προχωρούν σε αγορά ή ενοικίαση μεγαλύτερων ακινήτων (άνω των 100 τ.μ.) σε σχέση με το παρελθόν (90-100 τ.μ. για μία τετραμελή οικογένεια).

Γι’ αυτό βλέπουμε μια κινητικότητα και λίγο έξω από το κέντρο της πρωτεύουσας ή πιο μακριά από τα γραφεία, καθώς με τα ίδια χρήματα προσπαθούν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν ένα μεγαλύτερο σπίτι, ούτως ώστε να έχουν ιδιωτικότητα στις συνομιλίες όταν και εφόσον κάνουν teleworking από το σπίτι, είτε καλύτερες συνθήκες τηλεκπαίδευσης για τα παιδιά τους».

Τάση #2: νεώτερα σε ηλικία σπίτια με προδιαγραφές

Στο ίδιο συνέδριο, ο κ. Νίκος Μανομενίδης, επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Μεσιτών Ακινήτων και Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας, σημείωσε ότι κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο καταγράφεται αύξηση του ποσοστού των αγορών κατοικιών από ανθρώπους που επιδιώκουν τη στέγαση της οικογένειάς τους.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση κατοικιών παρουσιάζει η ζήτηση για νεόδμητες κατασκευές, καθώς φέτος οι αγορές νέων κατοικιών ανέρχονται σε 17,3% από 10,3% το 2020.

Το σχετικό ποσοστό αγγίζει το 34,6% του συνόλου των αγοραπωλησιών, έναντι 30,4% το 2020. Αντίστοιχα, έχει μειωθεί σε 30,7%, από 34,7%, το ποσοστό των αγορών που γίνονται για επενδυτικούς λόγους.

Αύξηση σε 22% σημειώνει και το μερίδιο των εξοχικών κατοικιών (από 18,1% που ήταν πέρυσι).

Advertisement

TRENDING