LOGISTICS

Οι 5 σημαντικότερες σε εξέλιξη επενδύσεις σε χώρους logistics

Published

on

Ο κλάδος των logistics αποτελεί έναν από τους κλάδους – έκπληξη της ελληνικής οικονομίας, εν μέσω πανδημίας. Αποτελεί δε ίσως το μοναδικό τομέα του real estate στην Ελλάδα που αναπτύσσεται δυναμικά, λόγω της μεγάλης ζήτησης για νέους σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους, που σε μεγάλο βαθμό έχει προκληθεί από την εκρηκτική άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Αυτή τη στιγμή πολλά logistics projects βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ άλλα στα σκαριά. Οι μεγάλοι παίκτες του real estate μπαίνουν δυναμικά στην αγορά αυτή ενώ και μεγάλοι retailers ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τις υποδομές τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών τους.

Οι 5 σημαντικότερες σε εξέλιξη επενδύσεις σε χώρους logistics

H Δυτική Αττική βρίσκεται στον πυρήνα των επενδύσεων αυτών, με την Ελευσίνα (ειδικά την περιοχή της Μαγούλας) και τον Ασπρόπυργο στο επίκεντρο.

Καυκάς

Η εταιρεία εμπορίας ηλεκτρολογικού υλικού Καυκάς ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή ενός νέου κέντρου αποθήκευσης και διανομής στον Ασπρόπυργο, 20.000 τ.μ., με μια επένδυση της τάξης των 10 εκ. ευρώ. Το έργο μάλιστα έχει δύο φάσεις: η πρώτη περιλαμβάνει την ανάπτυξη 13.000 τ.μ. αποθηκευτικών χώρων και η δεύτερη τη δημιουργία επιπλέον 7.000 τ.μ.. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2021 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 1 έτος (τέλος 2021 – αρχές 2022).

Ten Brinke

O νέος παίκτης που μπήκε δυναμικά στην αγορά logistics είναι η ελληνική θυγατρική του ολλανδικού ομίλου Ten Brinke. Tο έργο αφορά την κατασκευή κέντρου logistics που θα αποτελείται από 3 κτίρια αποθηκευτικών χώρων και γραφείων, συνολικού εμβαδού 43.083 τ.μ., σε έκταση 145 στρεμμάτων, στη θέση Λέκκα, στη περιοχή της Μαγούλας. Η επένδυση υπολογίζεται σε 25 εκ. ευρώ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Ten Brinke έχει ήδη έρθει σε συμφωνία μίσθωσης με μεγάλο όμιλο μεταφορών και μεγάλη αλυσίδα λιανεμπορίου. To έργο έχει αναλάβει η Tenberco, θυγατρική της Ten Brinke Hellas.

Όμιλος Βεϊνόγλου

Ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες αποθηκευτικών χώρων στην Ελλάδα, ο όμιλος Ορφεύς Βεϊνόγλου, υλοποιεί επένδυση ύψους 4 εκ. ευρώ για τη δημιουργία νέων αποθηκών 8.000 τ.μ.. Η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, δρομολογούνται νέες επενδύσεις για επιπλέν 15.000 τ.μ. νέων αποθηκευτικών χώρων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο όμιλος διαθέτει ήδη πάνω από 100.000 τ.μ. αποθηκών στην Ελλάδα, πολλές από τις οποίες σε Ελευσίνα, Οινόφυτα και Σινδο, και σκοπεύει να τα διπλασιάσει. Τέλος, σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει ήδη συμφωνήσει να μισθώσει και μέρος του νέου logistics center της Ten Brinke στην Ελευσίνα.

Jumbo

Ο όμιλος Jumbo υλοποιεί νέα επένδυση νέων εγκαταστάσεων logisitcs στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στο 85ο χλμ της παράπλευρης οδού της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας. Οι εγκαταστάσεις θα έχουν επιφάνεια περίπου 16.000 τ.μ. και έρχονται να προστεθούν στις ιδιόκτητες κεντρικές εγκαταστάσεις logistics της εταιρείας που βρίσκονται λίγο παρακάτω, στο 56ο χλμ της Εθνικής Οδού, στο Νομό Αττικής.

 BriQ Properties

Ο βραχίονας real estate του ομίλου Quest, BriQ Properties, πρόσφατα ανακοίνωσε οτι επεκτείνει την επένδυση logistics στον Ασπρόπυργο. Για το λόγο αυτό, η εταιρεία προχώρησε στην αγορά τριών οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 27.389,50 τ.μ. στην περιοχή και μάλιστα ακριβώς δίπλα στην έκταση που υλοποιεί την επένδυση. Με τη νέα αυτή αγορά, η BriQ Properties σκοπεύει να αναπτύξει δεύτερο κτίριο αποθήκευσης και διανομής επιφάνειας περίπου 10.000 τ.μ. με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου συγκροτήματος Logistics. Το υπό κατασκευή κτίριο logistics αναμένεται να παραδοθεί το φθινόπωρο του 2021 και το έργο έχει αναλάβει η Ιστός Κατασκευαστική.

Advertisement

TRENDING