ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι τρεις άμεσες προτεραιότητες της Κομισιόν στη «μάχη» για τον κορονοϊό

Published

on

Δηλώσεις έκανε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι, στη Συνέντευξη Τύπου της Ευρωομάδας, αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο Κομισιόν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι σημείωσε:

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω κάνοντας μνεία στις χιλιάδες ανθρώπους που έχουν ήδη χάσει κάποιον δικό τους, και γενικότερα, στα εκατομμύρια ανθρώπους που ανησυχούν για την υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους.

Θέλω επίσης να εκφράσω τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μου στο υγειονομικό προσωπικό όλης της Ευρώπης, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κοροναϊού.

Προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό.

Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι αυτή η υγειονομική κρίση πρόκειται να έχει σοβαρές συνέπειες για τις οικονομίες μας. Και θα ήθελα να επισημάνω ότι κι αυτή η παράμετρος έχει ανθρώπινη διάσταση: πίσω από τα οικονομικά στοιχεία και τους δείκτες της αγοράς που χτυπάνε κόκκινο, κρύβονται οι δουλειές και τα μέσα επιβίωσης των πολιτών μας.

Επομένως, η πολιτική μας αντίδραση πρέπει να ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα της κατάστασης. Όπως είπε κι ο Μάριο, θα συσκεπτόμαστε συχνά.

Επιτρέψτε μου να πω κάτι ξεκάθαρα. Θα χρειαστεί ένας άνευ προηγουμένου συντονισμός επί των φορολογικών θεμάτων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Άνευ προηγουμένου συντονισμός επί των φορολογικών θεμάτων.

Οι άμεσες προτεραιότητες είναι οι εξής:
  • εξασφάλιση των πόρων που χρειάζονται τα συστήματα υγείας —πρέπει όλοι μας να κάνουμε ό, τι χρειαστεί για να το πετύχουμε·
  • παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που πλήττονται·
  • προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων των πολιτών.
Την Παρασκευή, η Επιτροπή παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους αυτούς:
  • προασπιζόμενοι την ενιαία αγορά και διασφαλίζοντας την αλληλεγγύη·
  • κινητοποιώντας τον προϋπολογισμό της ΕΕ και του ομίλου της ΕΤΕπ·
  • μέσω της έξυπνης εφαρμογής του πλαισίου περί κρατικών ενισχύσεων, την οποία η Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ εξήγησε στους υπουργούς στη σημερινή συνεδρίαση·
  • και αξιοποιώντας πλήρως την ευελιξία του δημοσιονομικού μας πλαισίου.

Θα επισημάνω δύο σημεία.

Πρώτον, την αρχική μας αξιολόγηση των σημαντικών δημοσιονομικών μέτρων και των μέτρων ρευστότητας που έχουν αποφασιστεί έως σήμερα από τα κράτη μέλη:

Τα δημοσιονομικά μέτρα διακριτικής ευχέρειας σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 1 % του ΑΕΠ για το 2020. Είναι βέβαιο ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί πολύ σύντομα.

Φυσικά, αυτό έρχεται να προστεθεί στον πολύ σημαντικό αντίκτυπο των αυτόματων σταθεροποιητών.

Επιπλέον, οι διευκολύνσεις ρευστότητας που ανακοινώθηκαν —που περιλαμβάνουν δημόσιες εγγυήσεις και καθυστερήσεις στην είσπραξη των φόρων— ανέρχονται σε ποσοστό τουλάχιστον 10 % του ΑΕΠ.

Εν ολίγοις, λαμβάνονται αποφασιστικά μέτρα.

Ταυτόχρονα, κι αυτό είναι το δεύτερο σημείο που θέλω να επισημάνω, με τη σημερινή δήλωση αναλαμβάνεται σαφής δέσμευση, και η Επιτροπή θα εργαστεί επ’ αυτού, για να λάβει οποιοδήποτε επιπλέον συντονισμένο και αποφασιστικό μέτρο πολιτικής χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένων δημοσιονομικών μέτρων, για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Καθώς είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που εξελίσσεται μέρα με τη μέρα, και η αντίδραση της πολιτικής μας θα πρέπει να αναπτύσσεται γρήγορα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Επιτροπή είναι πλήρως προσηλωμένη στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Επαναλαμβάνω ότι καθήκον μας είναι να αντικαταστήσουμε τον φόβο με την εμπιστοσύνη. Η ΕΕ μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση και θα το κάνει».

Advertisement

TRENDING