ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Πάνω από 94% η κατασκευαστική πρόοδος του TAP – Ολοκληρώνεται το υποθαλάσσιο τμήμα

Published

on

Με αργά και σταθερά βήματα το μεγάλο ενεργειακό έργο του αγωγού TAP πλησιάζει πλέον την πλήρη ολοκλήρωσή του με το ποσοστό προόδου του -σύμφωνα και με την πιο πρόσφατη επίσημη ενημέρωση της κοινοπραξίας- να αγγίζει το 94,1%.

Παρά την κρίση του κορονοϊού, η κατασκευαστική δραστηριότητα συνεχίζεται και στις 3 χώρες -αν και σε πιο χαλαρούς ρυθμούς – χωρίς να έχει επηρεαστεί μέχρι στιγμής το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Σε προτεραιότητα βρίσκονται τώρα οι πρώτες δοκιμαστικές διελεύσεις φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Αλβανία, σε συνέχεια των δοκιμών που έχουν πραγματοποιηθεί στο 50% της όδευσης του αγωγού (από τον Έβρο μέχρι τις Σέρρες) από τέλος του προηγούμενου έτους. Στόχος είναι να έχει καλυφθεί ολόκληρο το ελληνικό τμήμα μέσα στον Μάιο, δηλαδή από τις Σέρρες μέχρι την Καστοριά, δίνοντας έτσι τη σκυτάλη στη γειτονική Αλβανία και μετέπειτα στο υποθαλάσσιο τμήμα που θα φέρει το φυσικό αέριο στην Ιταλία.

Το υποθαλάσσιο τμήμα

Όπως είναι γνωστό, η κατασκευαστική δραστηριότητα του μεγάλου ενεργειακού έργου έχει επικεντρωθεί κυρίως στο υποθαλάσσιο τμήμα που διατρέχει την Αδριατική Θάλασσα, το οποίο πλέον βαίνει προς ολοκλήρωση, εφόσον έχουν τελειώσει αρκετές σημαντικές εργασίες, όπου θα δημιουργηθεί ο «συνδετικός κρίκος» μεταξύ του χερσαίου τμήματος του αγωγού, που διατρέχει την Ελλάδα και την Αλβανία -μήκους 765 χλμ.- και της Ιταλίας (με συνολικό μήκος όδευσης 8 χλμ.), στην Πούλια, στην περιοχή του Σαν Φόκα, όπου έχει δημιουργηθεί μικροσήραγγα 1,5 χλμ. (από το καλοκαίρι του 2019), εντός της οποίας θα προσαιγιαλώνεται ο αγωγός με κατεύθυνση το σημείο εισόδου για το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της γειτονικής χώρας.

Το εν λόγω τμήμα του έργου υλοποιείται με το ειδικό πλοίο, Castoro 6, το οποίο έχει επιστρατευτεί για την τοποθέτηση των αγωγών σε βάθη που ξεπερνούν τα 800 μέτρα.

Το υπεράκτιο μήκος του αγωγού ανέρχεται συνολικά σε 105 χλμ. εκ των οποίων τα 37 χλμ. υπάγονται στα χωρικά ύδατα της Αλβανίας, τα 25 χλμ. στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας, ενώ τα υπολειπόμενα 43 χλμ. αποτελούν διεθνή ύδατα. Στο υπεράκτιο τμήμα θα χρησιμοποιηθούν περί τους 9.000 σωλήνες, συνολικού βάρους 100.000 τόνων.

Υπενθυμίζεται ότι ο ανάδοχος του υποθαλάσσιου τμήματος του έργου είναι η Ιταλική Saipem η οποία έχει ξεκινήσει την εγκατάσταση των σωλήνων, από την αλβανική πλευρά, από τον Μάρτιο του 2019.

Ο ορατός πλέον στόχος είναι η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού προς τα τέλη του έτους.

Πηγή: ypodomes.com

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).