ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παραμένει η αισιοδοξία στον κλάδο των αιολικών για την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης

Published

on

Παραμένει η αισιοδοξία στον κλάδο της αιολικής ενέργειας για την επιτυχή αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης, σύμφωνα με ειδήμονες του χώρου που παρακολουθούν στενά την πρωτοφανή κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν πηγές της ΕΛΕΤΑΕΝ, ναι μεν έχουν σημειωθεί κάποια προβλήματα καθυστερήσεων στην πρόοδο κατασκευής των έργων, στις παραδόσεις των εξοπλισμών, στη δυσκολία μετακινήσεων καθώς και για συντηρήσεις και επισκευές, αλλά αυτά είναι διαχειρίσιμα και έχουν εν πολλοίς θεραπευτεί, αν παραμείνουμε στο επίπεδο που είμαστε σήμερα και με τις παρατάσεις που έχουν δοθεί από το ΥΠΕΝ, σχολιάζοντας ότι τόσο με το Υπουργείο όσο και με τη ΡΑΕ, υπάρχει πνεύμα καλής συνεργασίας.

Βέβαια στην υπόθεση ότι η υφιστάμενη κατάσταση διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (κάτι το οποίο είναι μάλλον απίθανο, δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας σε εγχώριο επίπεδο), ενδεχομένως να εισέλθουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα όσον αφορά τις καθυστερήσεις, εστιάζοντας ειδικά στο επίπεδο κατασκευής και επισκευών των έργων.

Το δεύτερο καμπανάκι που κρούουν οι ειδικοί σχετίζεται με τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) για τον οποίο η μείωση των εσόδων οφείλεται αφενός στον κορωνοϊό και αφετέρου όμως στον «πόλεμο» που έχει ξεκινήσει με την πτώση των τιμών του πετρελαίου, η οποία ακολούθως συμπαρασύρει και το φυσικό αέριο.

Σε κάθε περίπτωση, αν η κατάσταση του ΕΛΑΠΕ -όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες 3 εβδομάδες- παραμείνει ως έχει για όλο το χρόνο, τότε θα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και θα πρέπει να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα, αν ωστόσο δε συνεχιστεί τότε η εικόνα θα είναι και σε αυτή την περίπτωση διαχειρίσιμη δεδομένου και ότι ο ΔΑΠΕΕΠ διαθέτει χρήματα για να πληρώσει τους παραγωγούς μέχρι και τους επόμενους 2 μήνες με τον χώρο να τηρεί στάση αναμονής για τις δύο παραπάνω «ομάδες» προβλημάτων.

Σε ό,τι αφορά στην επάρκεια ισχύος πάντως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας εφόσον τις αμέσως προηγούμενες ημέρες η αιολική ενέργεια ειδικά είχε την τιμητική της καθώς λειτούργησε ως φορτίο βάσης με την ισχύ στην Ελλάδα να βρίσκεται σταθερά πάνω από 1,5 GW.

Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) στο τέλος του Μαρτίου απέστειλε αναλυτική επιστολή στον Γεράσιμο Θωμά και την Αλεξάνδρα Σδούκου επισημαίνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν και παραθέτοντας σειρά προτεινόμενων διατάξεων.

Πηγή: ypodomes.com

Advertisement

TRENDING