ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παράταση για τις 7 Οκτωβρίου στις προσφορές της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σκιάθου-Εύβοιας

Published

on

Νέα παράταση, για τις 7 και 8 Οκτωβρίου 2019 (σ.σ. ημερομηνίες παραλαβής και αποσφράγισης προσφορών, αντίστοιχα), έλαβε ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για το έργο που αφορά στην μελέτη, προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση («έργο με το κλειδί στο χέρι») του νέου υποσταθμού (Υ/Σ) GIS 150/20kV στη νήσο Σκιάθο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου της διασύνδεσης τής νήσου Σκιάθου με το ΕΣΜΗΕ, μέσω της Εύβοιας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Διαχειριστής έχει προκηρύξει ήδη από το καλοκαίρι, 2 διαγωνισμούς που αφορούν στην ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου με το Μαντούδι Ευβοίας, συνολικού προϋπολογισμού 47,9 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 59,4 εκατ. ευρώ), έργο το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση καλωδίου υψηλής τάσης 150 kV εναλλασσόμενου ρεύματος και την κατασκευή ενός νέου υποσταθμού στη Σκιάθο.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο του υποσταθμού έχει προϋπολογισμένη αξία 7,9 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 9,8 εκατ. ευρώ) ενώ σε ό,τι αφορά το καλώδιο, όπως διευκρινίζεται και στη σχετική προκήρυξη, πρόκειται για ένα πλήρες έργο μελέτης, προμήθειας και εγκατάστασης ενός απλού κυκλώματος 150 kV AC, για τη διασύνδεση τής Σκιάθου με την ηπειρωτική Ελλάδα (μέσω Μαντουδίου), με συνολικό κόστος 40 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 49,6 εκατ. ευρώ).

Η κατασκευαστική φάση του έργου έχει οριστεί σε 20 μήνες μετά τη συμβασιοποίηση, το οποίο σημαίνει πως, να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, η νέα διασύνδεση που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία περί εντός του 2022.

Το έργο
Σε τεχνικό επίπεδο, η διασύνδεση θα περιλαμβάνει μία εναέρια γραμμή μήκους 17 χλμ. από το Μαντούδι έως τα βορειοανατολικά παράλια της Εύβοιας, από όπου θα ξεκινά το υποβρύχιο τμήμα της καλωδίωσης, μήκους 35 χλμ., το οποίο μετέπειτα θα προσαιγιαλώνεται στη Σκιάθο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο ενισχύει την ασφάλεια τροφοδοσίας της Αλοννήσου και της Σκοπέλου, νησιών ήδη διασυνδεδεμένων με τη Σκιάθο, τα οποία ηλεκτροδοτούνται προς το παρόν μέσω εναέριων γραμμών μεταφοράς που ξεκινούν από τη Μαγνησία.

 

Πηγή: Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

Advertisement

TRENDING