Με επιστολή-παρέμβασή του προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, ο ΣΕΓΜ ζητά διευκρινίσεις για τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται τα μελετητικά γραφεία που προσκαλούνται στις διαδικασίες ανάθεσης πλήθους συμβάσεων με διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, λόγω κατεπείγουσας ανάγκης.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, κατόπιν ενημέρωσης και παραπόνων πολλών μελώνμας, διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο διάστημα η Περιφέρεια Κρήτης αναθέτει πλήθος συμβάσεων μελετών και συναφών υπηρεσιών με προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, με επίκληση του άρθρου 32, παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 ως τροποποιήθηκε με το αρ. 43 του Ν.4605/2019(βλ. ενδεικτικώς το ανωτέρω σχετικό).
Συνεχίζοντας, αναφέρεται πως «γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας για τη διασφάλιση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του υγιούς ανταγωνισμού, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αναλυτικώς για τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται τα μελετητικά γραφεία που προσκαλούνται στις διαδικασίεςτης διαπραγμάτευσης.
Για την ανωτέρω, δε, σχετική περίπτωση οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η πρόσκληση μόνον δύο (2) μελετητικών σχημάτων για την ανάθεση μιας σύμβασης αξίας άνω των 400.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, και μάλιστα χωρίς καμία αναφορά στους λόγους και στα κριτήρια επιλογής των προσκληθέντων, κρίνεται ότι δεν συνάδει με τις ανωτέρω θεμελιώδεις αρχές.
Περαιτέρω, προξενεί εντύπωση το ότι προσκαλείται μια Ένωση οικονομικών φορέων, καθόσον -εν γένει-οι ενώσεις δημιουργούνται με αποκλειστική πρωτοβουλία των οικονομικών φορέων, αναλόγως του αντικειμένου και των απαιτήσεων κάθε σύμβασης».
Πηγή: ypodomes.com