Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: ΤΕΡΝΑ / PILA Studio
Έως τον Οκτώβριο του 2023 θα έχει ανοίξει ο νέος Πύργος του Πειραιά με το νέο του όνομα Piraeus Tower.
To μεγαλεπήβολο σχέδιο αξιοποίησης του εγκαταλελειμένου Πύργου στο λιμάνι του Πειραιά και μετατροπής του σε σύγχρονο, βιοκλιματικό κτίριο γραφείων και εμπορικών χώρων, προχωρά ήδη με την προετοιμασία για την δημιουργία της νέας του όψης.
Παράλληλα, προχωρά και η εμπορική του αξιοποίηση με προμίσθωση των χώρων γραφείων του Πύργου. Αυτή τη στιγμή έχουν υπογραφεί δεσμευτικές προμισθώσεις για τα 2/3 περίπου των διαθέσιμων χώρων.
Όσον αφορά την ολοκλήρωση και παράδοση του Πύργου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, που έχει αναλάβει το έργο μαζί με την Prodea και την EBRD, ανέφερε κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση της εταιρείας ότι θα γίνει 9 μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα (για το οποίο έχει δεσμευτεί στο Δήμο Πειραιά), δηλαδή έως τον Οκτώβριο του 2023.
Ο Πύργος του Πειραιά με 22 ορόφους και ύψος 88μ. θα είναι ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).
Το έργο προορίζεται για χρήση γραφείων, εμπορικών καταστημάτων και χώρων εστίασης σε συνολική δομημένη επιφάνεια 34.623,74 τ.μ..
Τα 4 “πράσινα” χαρακτηριστικά του Piraeus Tower
Ο συγκεκριμένος “πράσινος” Πύργος ο οποίος θα πιστοποιηθεί με την βαθμίδα Platinum του αναγνωρισμένου διεθνούς προτύπου πράσινων κτιρίων LEED (Leadership in Energy & Environmental Design), θα αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα κτίρια στην Ελλάδα καθώς θα συνοδεύεται από σύγχρονες ψηφιακές λειτουργίες θα προσφέρει επίσης στους εργαζόμενους και επισκέπτες μια εκπληκτική θέα, αποτέλεσμα του ύψους και της τοποθεσίας του κτιρίου.
Σημαντικές ενέργειες για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών και της μείωσης του ενσωματωμένου άνθρακα των υλικών του κτιρίου γίνονται ήδη με την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση της υφιστάμενης όψης του κτιρίου με 2.410 kg ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών, 3.230 kg καλώδια, 107.360 kg χάλυβα, 360 kg λαμπτήρες καθώς και 761.430 kg προϊόντων καθαιρέσεων και αποξηλώσεων που εμπεριείχαν 110 τόνους ανακυκλώσιμου σιδήρου, να έχουν ήδη ανακυκλωθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια όαση πρασίνου θα δημιουργηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του Πύργου του Πειραιά με 1.000 τ.μ. φύτευσης με την περιοχή να αρδεύεται με σύγχρονη μεθόδους συλλογής και επαναχρησιμοποίησης βρόχινου νερού φιλικές προς το περιβάλλον.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελούν ζωτικό κομμάτι της λειτουργίας του Πύργου με φωτοβολταικά συστήματα να τοποθετούνται στο υπερδώμα του Πύργου συμβάλλοντας στην μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 100 τόνους.