ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πιτσιόρλας: «Η μεταποίηση και η βιομηχανία να τεθούν στο επίκεντρο»

Published

on

Στην αίθουσα «Horizon» του Divani Caravel πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Ελληνική Βιομηχανία και τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Την εισαγωγική ομιλία έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη να αλλαχθεί το παραγωγικό μοντέλο στη χώρα μας, με την μεταποίηση και την βιομηχανία να τίθενται στο κέντρο αυτής της προσπάθειας. Επίσης, έκανε μία αναφορά στο τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη σε επίπεδο βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα το τρίπτυχο «καινοτομία», «καθαρή ενέργεια», «αλυσίδες αξίες και έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος».

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και Πρόεδρος/Διευθύνων Σύμβουλος της «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.», κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος. Κατά την ομιλία του στάθηκε στην προϋπόθεση η φιλοδοξία να συνοδεύεται, απαραιτήτως, από ρεαλισμό και στόχευση. Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα υστερεί στη διαμόρφωση ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος, ενώ όρισε κάποια μέτρα που μπορούν να παρθούν και να οδηγήσουν τα πράγματα προς τη θετική κατεύθυνση. Ενδεικτικά ανέφερε: 1) Τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων, 2) οι «Fast Track» διαδικασίες ν’ αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, 3) την προώθηση των εμβληματικών (σ.σ. έτσι χαρακτηριστικά είπε) επενδύσεων και 4) την υιοθέτηση προτύπων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε ότι οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν και τη γνώση και την ικανότητα να επιβιώσουν στο διεθνές επίπεδο (σ.σ. κάτι που το απέδειξαν στον καιρό της κρίσης όπως σχολίασε), αρκεί να παίζουν επί ίσοις όροις με τους εκτός συνόρων ανταγωνιστές τους. Στάθηκε, ακόμα, στο ότι η Ελλάδα δεν έχει λύσει έως ώρας το ζήτημα του ενεργειακού κόστους.

Τέλος, τρίτος κατά σειρά στο βήμα ανέβηκε ο Νίκος Παππάς. Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σημείωσε εισαγωγικά πως είναι αναγκαίο να σταματήσει η δαιμονοποίηση του ιδιωτικού τομέα από τον δημόσιο και το αντίθετο. Έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ανάγκη η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα να ενσωματωθεί στον ψηφιακό κόσμο, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμο να περάσουν στο προσκήνιο, εγκαίρως, οι νέες τεχνολογίες σε όλους τους κλάδους παραγωγής. Αναφορικά με το κομμάτι τον οπτικών ινών και των νέων ταχυτήτων, ο κ. Παππάς τόνισε ότι μέχρι το 2022 θα προχωρήσουν επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ. Κλείνοντας, εξήρε την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα, κάτι που όταν συμβεί όπως σχολίασε, θα δώσει άλλη δυναμική και ώθηση στον κλάδο.

Advertisement

TRENDING