LOGISTICS

Ποιά ακίνητα της Makios Logistics τράβηξαν το βλέμμα της H.I.G. Capital

Published

on

Οι εγκαταστάσεις logistics της ΜΑΚΙΟΣ Α.Ε.

Ο κλάδος που εν μέσω πανδημίας έχει δείξει όχι μόνο αξιοζήλευτη αντοχή αλλά και μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική στην Ελλάδα είναι τα logistics.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία, πολλοί μεγάλοι παίκτες τοποθετούνται στρατηγικά αυτή στη στιγμή σε όλη τη χώρα, για να προετοιμαστούν για την μετά-κορονοϊό εποχή, που προδιαγράφεται λαμπρή για τον κλάδο.

Επιβεβαίωση για τα παραπάνω αποτελεί και η νέα στρατηγική επένδυση του διεθνούς επενδυτικού fund H.I.G. Capital στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Makios Logistics εκ Μακεδονίας.

Η επένδυση αφορά την τοποθέτηση του fund στην εταιρεία, με την απόκτηση ποσοστού επί του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, χωρίς να έχουν γίνει ωστόσο γνωστές παραπάνω πληροφορίες (ύψος επένδυσης ή ποσοστό).

Ποιά είναι η Makios Logistics;

Η ΜΑΚΙΟΣ Α.Ε, είναι εταιρεία μεταφορών και 3PL με εγκαταστάσεις στη περιοχή της Θεσσαλονίκης, διαθέτει θυγατρικές σε Βουλγαρία και απασχολεί σύμφωνα με 154 άτομα προσωπικό, πραγματοποιεί 45.000 παραδόσεις υγρών και συσκευασμένων προϊόντων ετησίως, έχει 20.000 Παλετοθέσεις Ψυχώμενων και Κατεψυγμένων, 30.000 παλετοθέσεις ξηρού φορτίου, 40 Σιλοφόρα χύδην φορτίου και διαθέτει 100 βυτία υγρών τροφίμων, 60 συλλογής γάλακτος και 110 φορτηγά ψυγεία Ξηρών και κατεψυγμένων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της Makios Logistics , το 2019 ο Όμιλος κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών του κατά 11,65%, στα 47,763 εκατ., ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν 3,674 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17,41%.

Αυτό όμως που τράβηξε το βλέμμα της H.I.G. είναι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης της εταιρείας.

Ποιά ακίνητα και εγκαταστάσεις της προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της H.I.G.;

Η εταιρεία διαθέτει δύο υπερσύγρονα κέντρα logistics στη Θεσσαλονίκη, σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι της πόλης.

Συγκεκριμένα:

  • εγκαταστάσεις αποθήκευσης ξηρού φορτίου προσφέρονται στα δύο κέντρα logistics στο Καλοχώρι και τη Γέφυρα. Η συνολική χωρητικότητα είναι 30.000 παλετοθέσεις.
  • εγκαταστάσεις αποθήκευσης προϊόντων ελεγχόμενης θερμοκρασίας προσφέρονται στο κέντρο logistics που βρίσκεται στο Καλοχώρι και η χωρητικότητα είναι 20.000 παλετοθέσεις.

Το νέο διαμετακομιστικό κέντρο διανομής στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης είναι συνδεδεμένο με το σιδηροδρομικό δίκτυο και επιτρέπει τη διανομή προϊόντων τα οποία φτάνουν από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας μπορούν να διαχειρισθούν τόσο εμπορευματοκιβώτια αλλά και βαγόνια τα οποία μεταφέρονται στην Ελλάδα. Ο ειδικός εξοπλισμός μπορεί να μεταφέρει τα εμπορευματοκιβώτια από τους σιδηροδρομικούς συρμούς σε φορτηγά.

Σημειώνεται ότι οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις ξηρού και ψυχόμενου φορτίου παρέχουν ειδικούς χώρους cross-docking για τα transit φορτία. Οι cross – docking εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι δίνουν την δυνατότητα διανομής στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Βόρεια Ελλάδα προϊόντων τα οποία φτάνουν από την Αθήνα. Παράλληλα, όλες οι εγκαταστάσεις προσφέρουν τελωνειακή αποθήκη και παρέχουν εκτελωνιστικές υπηρεσίες, αν ζητηθεί.

Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε επενδύσεις 4,3 εκ. ευρώ με σκοπό την επέκταση των αποθηκών logistics και την αγορά νέων μεταφορικών μέσων, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, διαθέτει εγκαταστάσεις και στη Βόρεια Αττική, με μεγάλες δυνατότητες επέκτασης, αλλά και άδεια λειτουργίας σιδηροδρομικής επιχείρησης, την οποία δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη.

Advertisement

TRENDING