ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Ποιά είναι τα 3 Ξενία που βρίσκονται σε διαδικασία αξιοποίησης από την ΕΤΑΔ

Published

on

Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του Ξενία Κομοτηνής, ακόμη δύο Ξενία προωθούνται ήδη για αξιοποίηση από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

– Ξενία Κύθνου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για το Ξενία στην Κύθνο, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 18η Μαρτίου 2021.

Το συγκρότημα 7.018,4 τ.μ. αποτελείται από ξενοδοχείο δυναμικότητας 96 κλινών σε 46 δωμάτια, υδροθεραπευτήριο με 14 μαρμάρινα λουτρά σε διατηρητέο κτίριο, υδρομασάζ και υποστηρικτικές υποδομές συνολικής δομημένης επιφάνειας 4.040,45 τμ, στον οικισμό Λουτρά, Δήμου Κύθνου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Θεωρείται η πρώτη τουριστική υποδομή spa στην Ελλάδα. Σχεδιάστηκε από τον βασιλικό αρχιτέκτονα την Οθωμανική περίοδο, Christian Hansen, ενώ μεταξύ 1871-1891, το κτίριο τροποποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Τσίλλερ.

Υπάρχουν 2 αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές, η πηγή «Άγιοι Ανάργυροι» που βρίσκεται στο Υδροθεραπευτήριο και η «Κακάβος» η οποία βρίσκεται 50 μ. μακριά από την πρώτη.

– Ξενία Έδεσσας

Η ΕΤΑΔ βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας για το διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να προκηρυχθεί το προσεχές χρονικό διάστημα. Σκοπός του διαγωνισμού θα είναι η μακροχρόνια μίσθωσή του.

Το ακίνητο αποτελείται από διώροφο κτίσμα, συμπεριλαμβανομένου υπογείου, με προηγούμενη χρήση ξενοδοχείου 4* δυναμικότητας 40 δωματίων. Είναι χωροθετημένο εντός της πόλεως της Έδεσσας, σε κοντινή απόσταση και με εύκολη προσβασιμότητα προς τα διάφορα τουριστικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα καθώς βρίσκεται στην άκρη του υψώματος που βρίσκεται η πόλη της Έδεσσας έχει απεριόριστη θέα στον κάμπο.

– Ξενία Κομοτηνής

Τέλος Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε και η διαγωνιστική διαδικασία για το Ξενία στην Κομοτηνή.

Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η μακροχρόνια εκμίσθωση του Ξενία για 30 έτη με δυνατότητα παράτασης για 20 επιπλέον έτη, κατόπιν συμφωνίας και των δύο μερών (και υπό την προϋπόθεση ότι ο μισθωτής έχει τηρήσει τους όρους της σύμβασης έως τότε). Ο ανάδοχος θα αναλάβει τις δαπάνες για την πλήρη ανακατασκευή και λειτουργία του ακινήτου με βάση την ήδη πραγματοποιθείσα δόμηση.

Το ακίνητο βρίσκεται εντός της πόλεως της Κομοτηνής, στην οδό Σισμανόγλου 43, στο κέντρο της πόλης, περί τα 600 μ. από την κεντρική πλατεία -Πλατεία Ειρήνης και περί τα 2.800 μ. από την πιο κοντινή έξοδο της Εγνατίας Οδού.

Αποτελείται από έκταση εμβαδού 18.205 (18.225 τ.μ. σύμφωνα με την κτηματολογική εγγραφή) συμπεριλαμβανομένων των κτισμάτων. Αξίζει να επισημανθεί ότι το ακίνητο διαθέτει υπόλοιπο δόμησης, βάσει των ισχυόντων πολεοδομικών παραμέτρων.

Το Ξενία Κομοτηνής στο παρελθόν λειτουργούσε ως ξενοδοχείο 3* δυναμικότητας 26 δωματίων/46 κλινών. Το κτίσμα αποτελείται από δύο πτέρυγες. Η αριστερή περιλαμβάνει υπερυψωμένο ισόγειο και έναν όροφο, όπου βρίσκονται τα υπνοδωμάτια.

Η δεξιά διαμορφώνεται σε υπερυψωμένο ισόγειο όπου περιλαμβάνονται χώροι υποδοχής, εστιατόριο, καθιστικό-bar και βοηθητικοί χώροι (WC, μαγειρεία, κ.λπ.). Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει παρεκκλήσι, πισίνα κύρια και παιδική, σιντριβάνι, παιδική χαρά και υπαίθριος χώρος στάθμευσης οχημάτων.

Αναμένονται νεώτερα σχετικά με το νικητή του διαγωνισμού.

Τα επόμενα στη σειρά

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σειρά βρίσκονται άλλα τρία Ξενία, αυτά στην Κοζάνη, το Καλέντζι Αχαΐας και την Καστανιά Κορινθίας.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα πέρασε στον Όμιλο Τσάκου το Ξενία της Χίου, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ανάμεσα στον όμιλο και την ΕΤΑΔ.

Η ακμή και η πτώση των Ξενία

Τα Ξενία ήταν μέρος ενός ευρέος προγράμματος ανάδειξης του ελληνικού φυσικού κάλλους με σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού, τις δεκαετίες των ’50 και ’60.

Ήταν συνήθως μικρής δυναμικότητας (σε κλίνες) ξενοδοχεία με υψηλής ποιότητας service και παροχές. Όμως, ήταν επίσης σχεδιασμένα ώστε να δέχονται αρκετά επιπλέον κόσμο από τους ενοίκους τους, με στόχο την ομαλή ένταξή τους στην περιοχή και την τοπική οικονομία.

Το πρώτο Ξενία, που αποτέλεσε και το πρότυπο για τα υπόλοιπα, ήταν αυτό στην Άνδρο, το οποίο επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας, Άρης Κωνσταντινίδης.

Δυστυχώς από τη δεκαετία του ’80 άρχισε η σταδιακή παρακμή τους με αποτέλεσμα την οριστική τους εγκατάλειψη έως τη δεκαετία του ’90. Το τελευταίο Ξενία υπό κρατική λειτουργία έκλεισε το 1997 στο Παλιούρι της Χαλκιδικής.

Advertisement

TRENDING