REAL ESTATE

Πώς αλλάζει το real estate για χώρους γραφείων – Οι νέες τάσεις & ο ρόλος της ενεργειακής αναβάθμισης

Published

on

Είναι γεγονός ότι τα ακίνητα που έχουν υποστεί αναβαθμίσεις στον τομέα της ενέργειας βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των επενδυτών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, μάλιστα, στους επαγγελματικούς χώρους, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας των Cushman & Wakefield.

Αναλυτικά, η έρευνα έδειξε ότι η συνολική επιφάνεια γραφειακών χώρων κατηγορίας A στο κεντρο του Λονδίνου έφτασε τα 250.000 τ.μ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, παρατηρώντας αύξηση 7% σε σύγκριση με τον μέσο όρο του πρώτου εξαμήνου της πενταετίας.

Η αλλαγή αυτή οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, με έναν από αυτούς να είναι η επικείμενη εφαρμογή των Απαιτήσεων Ελάχιστης Ενεργειακής Απόδοσης (MEES). Οι ιδιοκτήτες, ενοικιαστές και επενδυτές βλέπουν τον νέο κανονισμό ως έναν παράγοντα που μπορεί να καθιστά δύσκολη την εκμίσθωση ή συνέχιση εκμίσθωσης ακινήτων που είναι επίπεδου Ε και λιγότερο.

Η συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης μπορεί να απαιτήσει σημαντικές χρηματοδοτικές προσπάθειες για την αναβάθμιση του χώρου και την εκσυγχρονισμό του κτιρίου. Επιπλέον, πολλοί στον τομέα των εμπορικών ακινήτων προβλέπουν ότι οι κανονισμοί θα ενισχυθούν, με το ελάχιστο επίπεδο να αυξάνεται πιθανώς σε C μέχρι το 2027 και σε Β έως το 2030.

Ταυτόχρονα, εκτός από τις νομοθετικές πιέσεις για την ανανέωση και αναβάθμιση των εμπορικών τους ακινήτων portfolios, υπάρχει και η πίεση από την έντονη ζήτηση των ενδιαφερόμεων επενδυτών για τα prime γραφεία. Διατηρώντας τις αξίες υψηλές για αυτό που η αγορά μπορεί να κρίνει ως το καλύτερο σε κτίρια κατηγορίας.

Επιπλέον, η πανδημία έφερε τα ”πάνω κάτω” στους επαγγελματικούς χώρους και άλλαξε εντελώς το μοντέλο εργασίας που ίσχυε μέχρι τότε. Μια έρευνα από τη Savills, ωστόσο, ανέδειξε ότι μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Μαΐου 2023, το 41% των ενοικιαστών πραγματικά αύξησαν τον χώρο τους, αντί να τον μειώσουν. Αυτό ίσως να μην είναι έκπληξη, καθώς πολλά γραφεία έχουν επανέλθει σε πλήρη λειτουργία, χωρίς να είναι καθημερινά δια ζώσης, αλλά ορισμένες ημέρες την εβδομάδα.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι εταιρείες παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών έχουν ηγηθεί σε μεγάλο βαθμό αυτής της δραστηριότητας. Για παράδειγμα, η Shoosmiths έχει επενδύσει σε νέες σημαντικές τοποθεσίες, όπως το No.1 Bow Churchyard στο Λονδίνο και το 103 Colmore Row στο Μπέρμιγχαμ, υποστηρίζοντας τις φιλοδοξίες της για ανάπτυξη και ενισχύοντας την εμπειρία των πελατών και του προσωπικού της.

Η έντονη ζήτηση και η αύξηση των ενοικίων στην κορυφή της αγοράς δημιουργούν ανασφάλεια σχετικά με το μέλλον άλλων γραφειακών ακινήτων, τα οποία τώρα ενδέχεται να είναι λιγότερο επιθυμητά από μισθωτές και επενδυτές.

Πολλά από αυτά τα ακίνητα είναι πιθανό να πληρούν τις Απαιτήσεις Ελάχιστης Ενεργειακής Απόδοσης (MEES), συνεπώς δεν χρειάζεται ανακαίνιση. Ωστόσο, σε ορισμένες αγορές, η συμμόρφωση με το MEES μπορεί να μην είναι αρκετή για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Η έμφαση πρέπει, επομένως, να τοποθετηθεί στη δημιουργία χώρων εργασίας που όχι μόνο πληρούν τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, αλλά προσφέρουν και εμπειρίες που ξεπερνούν το επίπεδο του σπιτιού.

Advertisement

TRENDING